Global Footprint Network, 2016’da bütün doğal kaynakları şimdiden tükettiğimizi duyurdu. Her yıl ‘Dünya Tükenme Günü’nü, tüketim alışkanlığımızın doğanın kendini yenileme gücünü yılın hangi gününde tükettiğini hesaplayan Global Footprint Network (GFN), gezegenimizin kırmızı alarm verdiğini duyurdu.
Dünya genelinde 90’ın üzerinde partneri bulunan düşünce kuruluşu GFN, gezegenimizin kaynaklarını şimdiden tükettiğimizi ve doğaya verdiğimiz zararı onaramayacağımızı altını çizdi.
Fosil enerji hammaddesi sarfiyatı ‘ekolojik ayak izimizin’ yüzde 60’ına tekabül ediyor. Çin, ABD, AB ve Hindistan karbondioksit üretiminin en fazla olduğu bölgeler.
Kişi başına karbon emisyonu ise bu sıralamadan farklılık gösteriyor. Küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutabilmek için beher dünyalının 2 tondan fazla karbon üretmemesi gerekiyor.
Dünya nüfusu hızla artarken, ekimlik araziler genişliyor, erozyon, yıpranma ve imar yüzünden verimli topraklar küçülüyor. Her bir Avrupalının gıda maddesi tüketimini karşılayabilmesi için 3 bin 100 metre kare toprağa ihtiyacı var. Küresel paylaşım adil olsaydı, hepimiz 2 bin metre kare toprakla yetinmek zorunda kalırdık.
İhtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilmesi için kişi başına teorik olarak 1,8 hektarlık arazi gerekiyor. Ne kadar tüketildiği hayat tarzına bağlı. Örneğin bir Alman tüketim ihtiyacını 5,1 hektarlık araziyle karşılayabiliyor.