Gıda ve gıda teknolojileri sektörünün gelişimine yön veren WorldFood Istanbul için hazırlıklar sürüyor. 1-4 Eylül 2022’de TÜYAP’ta düzenlenecek fuar, 400’ü aşkın yabancı satın alma profesyonelini ağırlayacak.
Bu yıl 30’uncusu düzenlenecek, Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul, üretimde dalgalanmaların arttığı, gıda güvenliğinin daha sık konuşulduğu bir dönemde, 45 farklı ülkeden yabancı satın alma profesyonelini İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor.
Konserve yiyeceklerden süt ve süt ürünlerine, yaş sebze, meyveye pek çok başlıkta uzman marka ve üreticinin yer alacağı WorldFood Istanbul, bu yıl; üretimin artırılması ve ihracatta yeni hedeflerin gıda güvenliği ekseninde, sektör paydaşlarınca görüşülmesine ve yeni dönemde Türkiye’nin gıda ve tarım politikaları için sonuç odaklı yol haritasına katkı sunmayı hedefliyor.
“ARZ VE TEDARİK GÜVENLİĞİ” AVANTAJLARI, TÜRKİYE İÇİN FIRSAT YARATIYOR
Türkiye’nin tahıl ve hububat ürünlerindeki ithalat bağımlılığını sürdürdüğünü hatırlatan WorldFood Istanbul Fuarı Direktörü Semi Benbanaste, “Diğer yandan Türkiye’nin geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre, bu yıl Ocak-Mayıs döneminde tarım ve gıda ürünlerindeki ihracatçı pozisyonu güçlenmeye devam ediyor. Şu an için tarım ve gıda ürünlerinde yüzde 21,3 olan artışla birlikte Türkiye’nin ilk 5 aydaki ihracatı, aynı döneme göre bin 727 milyar dolarak artışla 9 bin 817 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.” dedi.
Türkiye’nin mevcut istikrar ortamı ile güçlü ulaştırma altyapısı ve küresel lojistik ağına katkı sunan projeleri ile, Orta Koridor’da önemli bir küresel lojistik güç olma potansiyeli olduğunu belirten Benbanaste, “Asya ile Avrupa arasındaki 3 ulaşım ve lojistik koridorundan biri olan Kuzey Koridor, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle sağlıklı işlemiyor. Türkiye, mevcut durumda istikrarlı, tedarik için güvenli bir liman konumunda. Ayrıca Türkiye’nin önünde çok önemli bir fırsat var. Hali hazırda tarım ve gıda ürünlerinde önemli bir üretici ve ihracatçı ülke konumundayız. Bu pozisyonu güçlendirirken, yıllardır kronikleşen, “güçlü bir üretici olmasına rağmen gelirinin düşük kalması” sorununu çözebilmemiz halinde, küresel anlamda kayda değer bir tarım ve gıda üreticisi ve ihracatçısı olabiliriz.” sözleri ile Türkiye’nin sahip olduğu fırsatlara dikkat çekti. Böylesine kritik bir dönemde WorldFood Istanbul’un öneminin bir kat daha arttığını belirten Benbanaste, fuara olan ilginin çok yüksek olduğunu belirtti:
“Geçtiğimiz yıl 650 milyon avroluk iş hacmi ile, sektöre hatırı sayılır katkı sunan fuarımızda bu rakamı 5 salonla gerçekleştirmiştik. Fuara 2 aydan fazla bir süre olmasına rağmen şu an için 18 ülkeden 451 katılımcı ile 10 salonu doldurduk. Yani katılımcı sayısı daha şimdiden geçtiğimiz yılın iki katına ulaştı. Yabancı satın alma profesyoneli sayısı da 400’ün üzerinde. Yüzde 90 oranında doluluk sağladığımız fuarda bu yıl 1 milyar avronun üzerinde iş hacmi oluşmasını bekliyoruz.”
Gıda Sektörü WorldFood Istanbul 2022’de Buluşuyor
“Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık” yaklaşımı ile geçtiğimiz yıl 4 gün boyunca WorldFood Istanbul’da; 40 ülkeden toplamda 179 davetli satın almacı ve 23’ünü, yani 5 bin 237’sini yabancıların oluşturduğu 22 bin 800 ziyaretçi ağırlandı. Fuara ilgi artarak devam ederken, bu yıl da 600’e yakın yerli ve yabancı katılımcıyı ve on binlerce ziyaretçi ile buluşturmak için çalışmalar sürüyor.
Beşel, Bifa, Burcu Gıda, Çizmeci Gıda, Saray Bisküvi, Seymen, Tat Bakliyat, Malatya Pazarı, Anı Bisküvi ve daha birçok önemli gıda üreticisi firmalar, sektörün en önemli fuarlarından biri olan WorldFood Istanbul’da bir araya gelmeye hazırlanıyor.
Bu yıl ilk defa fuara katılım göstereceklerini belirten Çizmeci Gıda Pazarlama Müdürü, Korkut Akalın, “Çizmeci Gıda, 1993 yılında İstanbul’da atıştırmalık ürünler üretmek amacıyla kuruldu. Rulo gofret, kaplamalı-kaplamasız gofret ve bisküvi kategorilerinde Çizmeci TIME markasıyla, kuruluşundan bu yana yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satışlarımız sürüyor. Ziyaretçi profili açısından oldukça zengin olan WorldFood Istanbul, dünyanın çeşitli ülkelerinden sektörün farklı kollarından birçok katılımcı ile tanışma ve yeni trendleri takip etme fırsatı yakalamak isteyenler için eşsiz bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirerek, fuar sonunda yeni iş fikirleri ve ortaklıklarla ihracat hacmimizi arttırmayı bekliyoruz.” dedi.
Bu yıl fuara katılan bir diğer firma olan Anı Bisküvi’nin Genel Müdürü Ali Kemal Boynukalın, “1995 yılında faaliyete başlayan, bisküvi, kek, gofret, kraker, çikolata kaplamalı ürünler ve şeker alanında faaliyet gösteren Anı Bisküvi olarak, 95 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Günde 400 ton mamül üretiyoruz. Haziran 2022’de başladığımız makarna üretiminde ise günlük 150 tonluk kapasitemiz söz konusu. Fuarlar ise bizim için, yeni ürünlerimizi sunmak ve yeni iş birlikleri için vazgeçilmez bir kanal. WorldFood’a katılarak mevcut ihracat kanallarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yeni ürünlerimizi de yine teşhir edeceğiz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı