Türkiye ekonomisi şubat ayı itibarıyla bir yıllık dönemde 55.4 milyar dolar cari açık verdi. Son 10 yılın rekor cari açığında altın ithalatının şubat ayında geçen yılın ayına göre yaklaşık 12 katlık bir artışla 4.4 tondan 57.4 tona çıkmasının yanı sıra, ihracattaki deprem hasarı etkili oldu. Uzmanlar ise enflasyonist ortamda altının güvenli liman olarak görüldüğünü belirtiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre cari işlemler açığı şubat ayında 8 milyar 780 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari açık ise 55 milyar 400 milyon dolarla 2012 yılının ağustos ayından bu yana en yüksek düzeye çıktı. 12 aylık toplam cari açık ocak ayında 51 milyar 900 milyon dolardı.
Şubat ayı itibarıyla cari açığın rekor kırmasında ocak ve şubat aylarında altın ithalatının patlaması etkili oldu. 10 Haber’in haberine göre, geçen yıl ocak ayında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden 3.5 ton, şubat ayında da 4.4 ton altın ithal eden Türkiye bu yılın ilk iki ayında altına hücum etti.
‘ENFLASYONİST VE BELİRSİZLİK HAKİM’
Altın ithalatı ocak ayında 68.3 ton, şubat ayında ise 57.4 ton oldu. Uzmanlar Merkez Bankası’nın rezerv çeşitlendirmek istemesinin, enflasyonist ve belirsizliğin hakim olduğu dönemde altının “güvenli liman” olarak kabul edilmesinin yanı sıra mücevher ihracatındaki artışın da aşırı talepte etkili olduğunu ifade ediyorlar.
Ancak altın ithalatı alınan önlemlerle mart ayında son dokuz aylık dönemin en düşük düzeyi olan etkisiyle 26.7 tona geriledi.
OCAK CARİ AÇIĞI REVİZE EDİLDİ
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi şubatta cari açığın 8 milyar 450 milyon dolar olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Bu arada ocak ayı cari açığı tüm zamanların en yüksek aylık rakamı olan 10 milyar dolara revize edildi.