ABD yönetimi, popüler sosyal medya platformu TikTok’un sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki faaliyetlerini elden çıkarmasına yönelik karar için 15 gün daha süre verdi.
ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Monica Crowley tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Ağustos’ta Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname imzaladığı hatırlatıldı.
Açıklamada, ABD’deki Yabancı Yatırımlar Komitesi’nin (CFIUS) ByteDance’e 12 Kasım’a kadar verilen sürenin 15 gün daha uzatılmasına yönelik karar aldığı aktarıldı.
Böylece bu uzatmayla, taraflara ve Komite’ye söz konusu durumu çözmeleri için ilave süre tanındı.
“15 EYLÜL’DE YASAKLAYACAĞIZ” DEMİŞTİ
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada, ABD’deki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’u 15 Eylül’de yasaklayacaklarını açıklamıştı.
Trump, 6 Ağustos’ta da ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ABD’li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik 2 kararname imzalamıştı.
Güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok’un Çin’in kontrolünde olmasını istemeyen ve ABD merkezli bir firmanın TikTok’un ABD kolunu alması gerektiğini belirten Trump, 14 Ağustos’ta ise TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname yayımlamıştı.
ORACLE İLE ANLAŞMIŞTI
Söz konusu dönemde ABD’nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft’un Çinli ByteDance şirketine ait TikTok uygulamasını satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu basına yansırken, 13 Eylül’de uygulamanın ABD operasyonlarının Microsoft’a satılmayacağı kesinleşmiş ve ByteDance’in Oracle ile anlaştığı kaydedilmişti.
ABD Ticaret Bakanlığı, 18 Eylül’de ‘ulusal güvenliği koruma’ gerekçesiyle TikTok’un 20 Eylül’den itibaren ülkede indirilmesinin yasaklanacağını duyururken, Trump’ın TikTok’un ABD’deki kolunun Oracle-Walmart ortaklığında satın alınmasına ilişkin yapılması muhtemel anlaşmayı imzalayacağını duyurmasının ardından yasaklama kararı 27 Eylül’e ertelenmişti.
Söz konusu kararın yürürlüğe girmesine saatler kala başkent Washington’da bir federal mahkeme TikTok yasağını geçici olarak durdurmuştu.
ÇİN’DEN KARŞI ADIM
Çin, ABD’nin Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat’e karşı yeni yaptırımlar açıklamasının ardından “güvenilmez şirket ve kişiler” listesiyle ilgili düzenlemeler yayınladı.
Ticaret Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, “güvenilmez şirket ve kişiler” listesine ilişkin detaylar paylaşıldı.
Açıklamaya göre, Çin’in ulusal egemenliği, güvenliği veya kalkınma çıkarlarını tehlikeye atan kişi ve kuruluşlar kara listeye alınarak yaptırımlar uygulanacak. Listeye giren kişi ve şirketlerin Çin’den ithalat veya bu ülkeye ihracat yapması yasaklanacak. Bunların ülkeye yatırım yapmaları da engellenebilecek.
“Güvenilmez şirket ve kişiler” listesine girenlere yönelik alınan önleyici tedbirler arasında para cezaları, Çin’e giriş kısıtlamaları, çalışma veya oturma izinlerinin iptal edilmesi de yer alıyor.
ABD’nin “zorbalık ve yanlış davranış” olarak nitelendirilen uygulamalarına son vermeye çağrıldığı açıklamada, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını kararlı bir şekilde korumak için gerekli önlemleri alınacağı vurgulandı.
Listeye hangi şirket ve kişilerin dahil edileceğiyle ilgili bilgi verilmedi. Yeni düzenlemelerin duyurusu, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat’in “ulusal güvenliği koruma” gerekçesiyle 20 Eylül’den itibaren ülkede indirilmesinin yasaklanacağının açıklanmasının ardından yapıldı.
Çin, Haziran 2019’da, ABD’nin Çinli telekomünikasyon ekipmanı tedarikçisi Huawei’ye yaptırım uygulayıp kara listeye almasının ardından çıkarlarına zarar veren kişi ve şirketlerin listesinin oluşturulacağı ve yaptırımlar uygulanacağı bilgisini paylaşmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, ABD’deki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklayacağını duyurmuştu.
Trump, 6 Ağustos’ta ise ABD’li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik 2 kararname imzalamıştı.