2009’da yitirdiğimiz ödüllü yazar Demirtaş Ceyhun, Asi Kitap’tan yayınlanan bütün iddialarını kaynaklarla desteklediği Ah Şu Osmanlı kitabında, tarihi olayları birçok kitap ve tarihçiden de yararlanarak çoklu bakış açısıyla okuyucuya sunuyor, hatta yer yer herhangi bir kanaatte bulunmadan, konuyu bütün açmazlarıyla birlikte ele aldıktan sonra, topu okura atarak, onları düşünmeye, sorgulamaya sevk ediyor.
AH ŞU OSMANLI’ya dair…
Osmanlı ve Osmanlıcılık, bugün hiç olmadığı kadar popüler bir konu haline geldi. Yeni Türkiye, yeni bir Osmanlı akımı başlattı. Aslında hayatın bu konuda tavrı net: Tarih tekerrür etmez! Halil İnalcık, bugün yaşadığımız bunalımların kökünde ‘Osmanlı devam ediyor mu?’ sorusunun yattığını söyler.
Bu soruyu cevaplayabilmemiz için öncelikle Osmanlı tarihini derinlikleriyle bilmemiz gerekiyor. Ah Şu Osmanlı da tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Ah Şu Osmanlı kitabı ‘Niçin Ulu Hakan?’ diye sorarak başlıyor. Demirtaş Ceyhun, Osmanlı’da yalnızca II. Abdülhamid’e Ulu Hakan denildiğinden bahsederek, Osmanlı tarihinin bütün şifre anahtarlarının Ulu Hakan döneminde gizli olduğunu belirtiyor. Bu kısa girizgâhtan sonra Osmanlı tarihinin tozlu sayfaları bir bir açılıyor.
Sırasıyla Yeniçeri Ocakları, Osmanlı’daki ulemalar, aydınlar ve medreselerin önemi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel temelinin nasıl oluşturulduğu üzerinde duruluyor. Celali İsyanları, divan şiiri, Enderun okulu, savaşlar ve padişahlar, Fransız Devrimi’nin Osmanlı topraklarındaki yansıması, Kuleli olayları, laiklik ve şeriatçılık olmak üzere Osmanlı tarihini etkileyen, irili ufaklı birçok vaka da irdelenmiş.
DEMİRTAŞ CEYHUN kimdir?
Demirtaş Ceyhun (d. 1934, Adana, – ö. 29 Temmuz 2009, İstanbul), hikâye, roman ve inceleme kitapları yazarı. 1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.
Genelde toplumsal konuların irdelenmesine yönelik eserler veren Ceyhun’un ilk hikâyeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanmaya başlandı. Yazarlığının ilk döneminde kişisel sorunlar üzerine eserler veren Ceyhun’un konulara bakış açısı, cinsel ve ruhsal sorunlara getirdiği farklı yaklaşımlar dikkat çekti.
Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı. Yazarın ayrıca Horozlu Ayna isimli bir çocuk hikâye kitabı da bulunmaktadır. 1984 yılında Aziz Nesin ve Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu birçok aydınla birlikte Aydınlar Dilekçesi’ni hazırlayanlar arasında yer aldı. Demirtaş Ceyhun; haftalık Aydınlık ve aylık Teori dergilerinde köşe yazıları yazmaktaydı. İşçi Partisi üyesi ve partinin 2007 yılında ilan edilen Milli Hükümet’inin Kültür Bakanı’ydı. Zatürre tedavisi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybeden Ceyhun’un cenazesi Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.