Araştırma: Türkiye’de spor hobi olarak mı görülüyor?

Paribu’dan gençlik ve spora yönelik araştırma

Türkiye’nin lider kripto para işlem platformu Paribu, Team Paribu projesiyle desteklediği spor dallarına dair genel çerçeveyi ortaya koyabilmek için bir araştırma gerçekleştirdi. Sonuçlara göre; katılımcıların yüzde 61’i sporu bir hobi olarak kabul ederken yüzde 28,8’i spor ekipmanlarına bütçe ayırabildiğini söylüyor.

Paribu, Türk sporuna ve sporcularına destek olmak için oluşturduğu Team Paribu’nun desteklediği spor dallarına dair genel çerçeveyi ortaya koyabilmek amacıyla “Paribu Spor ve Spor Dalları Algı Araştırması”nı gerçekleştirdi. Araştırmada; spora ve lisanlı spor yapmaya yönelik tutumlar, Türkiye’de ön planda olan sporlar, ailelerin çocuklarının kariyerlerine spor tarafında devam etmesi yönündeki düşünceleri, sporda kariyer yapma konusundaki algılar, spor dallarına göre cinsiyet algısı, Türkiye’nin 7 bölgesi arasında spora ve sporculara olan bakış arasındaki farklar gibi konu başlıkları detaylıca analiz edildi.

Yarını oluşturma yaklaşımının sadece teknolojiyi değil; kültür, sanat, spor, eğitim ve çevreyi de sahiplenerek gerçekleşeceğine inanan Paribu CEO’su Yasin Oral, araştırmayla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin spor ülkesi olma potansiyeline dair inancımızla birlikte sorumluluk alıyor, sporda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, geleceğin sporcularının yetişmesi, bu sporcuların örnek ve rüştünü ispat etmiş sporcularla bir araya gelmesi için zemin oluşturabilmeyi hedefliyoruz. Spor ve sporcuların desteklenmesiyle onların başarılarının daha da artacağına yürekten inanıyoruz. Yaptığımız araştırmada da spora ve sporculara yönelik kamuoyunun nasıl düşündüğünü analiz etmiş olduk. Gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz projelerle spor ve sporcu algısını hak ettiği yerlere ulaştıracağımıza inanıyorum.”

Spor gerçekten profesyonel bir iş olabilir mi?

Araştırma sonuçları katılımcıların yüzde 61’inin spora bir hobi olarak yaklaştığını gösteriyor. 18-24 yaş aralığındaki katılımcıların yüzde 81,3’i; 25-34 yaş aralığının ise yüzde 45,8’i sporu hobi olarak görüyor. Çıkan sonuçlar, genç kitlenin sporu daha çok eğlence aracı olarak gördüğünü gösteriyor. Katılımcıların yüzde 39’unun da profesyonel bir iş olarak kabul ederken; yüzde 91’i çocukluk yaşlarda spora başlamanın önemli olduğunu düşünüyor. Sonuçlara bakıldığında spora başlamak için ideal kabul edilen ortalama yaşın ise 9 olduğu görülüyor.

Spora bakışla ilgili araştırmada yer verilen bir diğer önemli konu spora ayrılan bütçeyle ilgili. Katılımcıların yalnızca yüzde 28,8’i spor ekipmanlarına bütçe ayırırken; yüzde 45,2’si sporun pahalı bir uğraş olduğunu düşünüyor. Bölgeler bazında bakıldığında ise; Marmara Bölgesinde yaşayan katılımcıların yüzde 62,5’i; İç Anadolu Bölgesindeyse katılımcıların yüzde 34,3’ü sporun pahalı bir uğraş olmadığını düşünüyor. Bir diğer önemli çıktıysa sporda başarılı olmanın sebepleriyle ilgili. Katılımcıların yüzde 61’i sporda başarılı olmanın yolunun çalışmaktan; yüzde 39’u ise yetenekten geçtiğini düşünüyor. Bu ikisini yüzde 30,8 ile azim, yüzde 16,9 ile destek, yüzde 7,7 ile eğitim ve yüzde 7 ile sağlıklı beslenme takip ediyor.

Sporda cinsiyetin bir önemi var mı?

Araştırmanın merak edilen konularından biri olan cinsiyet konusu bölgelere göre yer yer farklılık gösterse de genel olarak benzer bir çizgide seyrediyor. Katılımcıların yüzde 92’si bir sporla ilgilenmek için cinsiyetin önemli olmadığını, yüzde 8’i ise önemli olduğunu belirtiyor. Cinsiyetin önemli olduğunu belirten katılımcıların verdiği cevaplar ise dikkat çekici. Bazı spor dallarının erkekler için daha uygun olduğunu düşünen katılımcılar bu spor dallarını boks, güreş ve futbol olarak belirtmiş durumda. Bazı spor dallarının kadınlar için daha uygun olduğunu düşünen katılımcılar ise bu spor dallarını voleybol, jimnastik, basketbol ve yüzme olarak ifade ediyor.

Çocukların hangi spor dalına yatkın olduğu bilinmiyor

Katılımcıların yüzde 64,5’i çocuğunun hangi spor dalına yatkın olduğunu bilmiyor. Ancak yine de pek çok ebeveyn çocukları yerine karar verebileceğini ve onu yeterince tanıyabileceğine inanıyor. Bu sebepten olsa gerek katılımcıların yüzde 75’i çocuğunun sporu meslek olarak seçmesini istiyor. Bölgeler bazında bakıldığında; Ege Bölgesi yüzde 94,3, Marmara Bölgesi yüzde 80,5 ile bu görüşü en çok destekleyen bölgeler. Doğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 70,8 ile çocuklarının sporu meslek olarak icra etmesini istemeyenlerin en yüksek olduğu bölge.

Çocuklarının hangi sporla ilgilenmesini istedikleri sorusuna yanıt veren ebeveyn katılımcıların 19,3’ü futbol, yüzde 17,1’i voleybol, yüzde 14,6’sı dövüş sporları cevabını verdi. Bunun sebepleri arasında da çocuklarının sağlıklı olması ve kendilerini koruyabilmesini istemeleri öne çıktı.

Paribu Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırması Hakkında

XSIGHTS Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından gerçekleştirilen Paribu Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırması, 21 Şubat – 2 Mart 2022 tarihleri arasında 385 katılımcı ile yapıldı. Team Paribu’nun desteklediği spor dallarına dair genel çerçeveyi ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilen araştırma; spora yönelik tutumlardan ebeveynlerin yaklaşımına, cinsiyet algısından sporda kariyer yapmaya yönelik algıya kadar pek çok konuya yönelik önemli çıktılar sundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.