Pulitzer Ödüllü bilim insanı Siddhartha Mukherjee’den önemli açıklama. Kanser araştırmalarıyla Pulitzer Ödülü kazanan fizikçi Siddhartha Mukherjee’ye göre bir çocuğun annesine mi, babasına mı çekeceğine karar vermek, yakında ebeveynlerin elinde olacak. Mukherjee, yeni kitabı “Gene: An Intimate History”de (Gen: Samimi Bir Tarih) genetik teknolojisi alanında önümüzdeki yıllarda yaşanacak çarpıcı gelişmeleri anlatıyor. Mukherjee, insan genlerinin üzerinde yapılacak düzenlemelerin hem yaratacağı yeni imkanlara, hem de tehlikelere dikkat çekiyor.
Annesine mi çeksin babasına mı?
Amerikan Vice dergisinde kitapla ilgili bir inceleme yazısı yazan Cassandra Willyard, kitabın en can alıcı kısmını şu ifadelerle özetliyor:
“2014 yılında eşimle birlikte iki insanın yapabileceği en yakın ilişkiye girdik: Genlerimizi harmanladık ve bir embriyo yarattık. Şu anda dokuz aylık olan bu küçük insan, genetik olarak yarı yarıya ben ve eşimden oluşuyor. Kızımızın, benim dış görünüşümü ve eşimin mizacını almasını umut ediyorduk. Bunun yerine bebeğimiz, eşimin beyaz tenini ve benim inatçılığımı Ancak bu işe girmek için 10 ya da 20 yıl daha bekleseydik, bebeğimizin neye benzeyeceği konusunda kaderimizden daha fazla söz söyleme şansımız olacaktı.”
Hint asıllı ABD’li bilim insanı Mukherjee, genetik biliminin tarihini anlattığı kitabında hem günümüzdeki, hem de önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak gelişmelere de değiniyor. Yazar, genler üzerinde yapılacak oynamaları “Tarihin en güçlü ve tehlikeli fikirlerinden biri” olarak tanımlıyor.