Türkiye’nin lider eğitim kurumlarından Bahçeşehir Koleji, hayata geçirdiği Ata Tohumu Projesi ile gıda sorunlarının çözümünde sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekiyor. Proje kapsamında kampüslerinde Yapay zekâ ve IoT ile yönetilen akıllı seralar kuran Bahçeşehir Koleji, akıllı seralarda öğrenciler tarafından ata tohumundan fidelerini ücretsiz olarak dağıtıyor.
İSTANBUL İGFA- NASA’nın açıkladığı verilere göre şiddetli kuraklık görülen Türkiye’de yağışlar, 1981-2010 ortalamasından %48 daha düşük gerçekleşiyor. 2050’ye kadar dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması ve küresel gıda üretiminin ikiye katlanması gerçeği de göz önüne alındığında olası bir gıda kriziyle karşı karşıya olabiliriz. Bahçeşehir Koleji bu verilerden yola çıkarak tarım teknolojilerinin çok daha fazla önem kazanacağı bu dönemde Türkiye’ye ve dünyaya katkı sağlamak için “Ata Tohumu” projesini başlattı. Pilot olarak 9 ilde başlatılan “Bahçeşehir Koleji Ata Tohumu Projesi” kapsamında İstanbul, İzmir, Ordu, Sinop, Osmaniye, Hatay, Manisa, Rize ve Kırklareli’de bulunan Bahçeşehir Koleji kampüslerindeki akıllı seralarda öğrenciler tarafından yetiştirilen fideler, ata tohumunun önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak üzere halka dağıtıldı.
ATA TOHUMU İÇİN AKILLI SERALAR KURULDU
Sağlıklı, sürdürülebilir tarım için farkındalık yaratmak adına harekete geçen Bahçeşehir Koleji proje kapsamında kampüslerinde akıllı seralar kurdu. Yapay zekâ ve IoT (Nesnelerin İnterneti) ile yönetilen akıllı seralarda öğrenciler tarafından yetiştirilen bitkilerin bütün ihtiyaçları sensörler vasıtası ile belirlenerek otomatik olarak gideriliyor. Ayrıca yapay zekâ uygulamalarından görüntü ve veri işleme kullanılarak hastalıklar ve zararlılar tespit edilebiliyor. Akıllı seralardaki tüm süreç tamamen öğrencilerin kurduğu altyapı ve yazdıkları kodlarla ilerliyor.
Ata tohumu projesiyle sürdürülebilir tarım uygulamaları ve teknolojiyi buluşturduklarına dikkat çeken Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, projeye ilişkin şunları söyledi: “Yakın gelecekte yaşanması olası besin üretim sorunlarına dikkat çekmek, önlem almak ve sürdürülebilir tarım alanında güncel teknolojileri, yapay zekayı da entegre ederek fiziki şartları uygun olan okullarımızda bu projeyi yürütüyoruz. Sürecin her aşaması öğrencilerimiz tarafından yürütülüyor. Bu sayede öğrencilerimiz hem yerel tohumları tanıyor hem de bu değerleri geleceğe taşımak, tarımda sürdürülebilirlik üzerine çalışmak üzere nesnelerin interneti ve yapay zekâ teknolojisini kullanıyor. Gezegenimizin geleceği, herkesin iyiliği için bilimle, teknolojiyle çalışan nesillerin ellerinde yükselecek. Biz de Bahçeşehir Koleji olarak onları bu anlamda hem akademik hem teknolojik olanaklarla destekliyoruz.”
“SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN SEÇMELİ DERS GELİYOR”
Ata tohumu projesi kapsamında fiziksel olanakları uygun olan tüm Bahçeşehir Koleji kampüslerinin bahçelerinde akıllı seralar kurulacak. Kurulan seralarda kaybolmakta olan ata tohumların çoğaltılarak isteyen herkese ücretsiz dağıtılması, kurulacak internet sitesi ile büyük bir iletişim ağı oluşturulması, çoğaltılan tohumların ve yapay zekâ destekli tarım deneyimlerinin tüm ülke ile paylaşılması amaçlanıyor. Bahçeşehir Koleji öğrencileri ve akademik birimleri ayrıca bu projenin deneyimleriyle birlikte MEB Talim ve Terbiye Kurulu’na sunulmak üzere seçmeli ders müfredatı üzerinde çalışıyor.