Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamı, 1 Aralık’ta başlayan görüşmelerin ardından belirlendi. Asgari ücret 2022’de brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak uygulanacak, asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 879 lira 70 kuruş olacak. Peki AB ülkelerinde asgari ücret ne kadar?
Türkiye’de 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 250 lira olarak belirlendi.
Bazı Avrupa ülkelerinde asgari ücret her yılbaşından itibaren otomatik olarak güncelleniyor. Örneğin Fransız istatistik kurumunun hesaplamalarına göre Fransa’da 2022’nin Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin brüt 1603 euro olması bekleniyor.
Avrupa İstatistik Ofisi’nin son verilerine göre Avrupa’da aylık asgari ücretin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg. Bazı ülkelerin 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret verileri şimdiden biliniyor olsa da bazı AB ülkelerinin asgari ücret verileri 2021 yılı başlarına ait.
Lüksemburg, 2 bin 201 euro ile Avrupa’da asgari ücretin en yüksek olduğu ülke. Lüksemburg’u İrlanda ve Hollanda takip ediyor.
Euronews’in haberine göre asgari ücretin en düşük olduğu ülke Arnavutluk. Türkiye’de ise asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılmasına rağmen, Bulgaristan’ın altında yer almaya devam etti. Bunun nedeni, kurların son dönemdeki yükselişi.
Aşağıdaki tabloda Avrupa ülkeleri ve Türkiye’nin asgari ücret miktarını görebilirsiniz.
Örneğin Danimarka ve İsveç gibi Avrupa’nın bazı gelişmiş ülkelerinde asgari ücret uygulaması bulunmuyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi devletler, geçtiğimiz günlerde, birlik çapında işçilere ve ailelerine daha iyi yaşam standartları sunacak adil bir asgari ücret belirlenmesi konusunda Avrupa Komisyonu’na yetki verilen yeni düzenleme üzerinde anlaşmıştı.
AB’nin Sosyal Haklar İlkesi kapsamında çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan yasa taslağı yeterli düzeyde asgari ücret belirlenmesinin desteklenmesine, ücret belirlemede toplu müzakerenin teşvik edilmesine ve asgari ücret hakkının korunmasına dair genel bir çerçeve sunuyor.
İsveç ve Danimarka, böyle bir girişimin kendi iş piyasalarında yaygın şekilde kullanılan toplu müzakere yöntemini tehdit edeceği gerekçesiyle uzun süredir karşı çıkıyordu.