Borusan Grup şirketlerinden Borçelik’in toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaları ve bu alanda gösterdiği performans Escarus tarafından değerlendirildi. Borçelik bu değerlendirme sonucunda İleri Seviye Cinsiyet Eşitliği Sertifikası almaya hak kazandı.
Türkiye’nin en büyük galvanizli çelik üreticisi Borçelik, toplumsal cinsiyet eşitliğini sahiplenerek sektörüne liderlik eden ve ilham veren projelere imza atıyor. Bu alanda kapsamlı bir strateji ile yol alan şirket son olarak TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş’nin (Escarus) Cinsiyet Eşitliği Programı Sertifikası (CEPS) sürecine katıldı. Escarus tarafından, uluslararası standartlarla uyumlu olarak geliştirilmiş bir metodoloji çerçevesinde değerlendirilen şirket, “İleri Seviye Cinsiyet Eşitliği Sertifikası”nın sahibi oldu.
Borçelik ‘kadın işi- erkek işi yoktur’ diyor
Ülkelerin refah seviyesinin kadınların sosyal ve ekonomik hayatta görünürlüğü ile yakından ilişkili olduğunu belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, Borçelik olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmak, farklı projelerle de kadınların işgücü piyasasına erişim olanaklarını çeşitlendirmek adına çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Borçelik’in Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (Women’s Empowerment Principles – WEPs) Türkiye’den ilk imza atan kuruluşlar arasında olduğunu belirten Çakır sözlerine şu şekilde devam etti:
“Borçelik olarak erkek egemen sektörümüzde ‘kadın işi-erkek işi yoktur’ diyoruz. Toplumsal ve ekonomik gelişim için kadının güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Üretim hatlarında kadın istihdamının artırılmasına yönelik projemiz ‘Kadına Güç İş Yok’ yanı sıra gerek kurum içi gerekse kurum dışı faaliyetlerimizle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli işlere imza atıyoruz. Kadın istihdamının düşük olduğu diğer sektör işletmelerine örnek teşkil etmeyi ve liderlik etmeyi amaçlıyoruz.”
Ağustos 2021 itibarıyla–Escarus’un CEPS sürecine katıldıklarını belirten Çakır, “Geçen süre zarfında fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerçekleştirdiğimiz uygulamalar Escarus’un uluslararası standartlarla uyumlu olarak geliştirdiği ‘Cinsiyet Eşitliği Ölçme ve Değerlendirme Aracı’ ile değerlendirdi. Bu konuda verdiğimiz taahhütler, kadın ve erkek çalışan oranlarımız, işe alım süreçlerimiz, eşit ücret politikamız, özel hayat dengesini koruyucu uygulamalarımız, cinsiyet eşitliğini destekleyecek şekilde tasarlanan üretim tesislerimiz ve ofislerimiz, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve taciz konularının önlenmesine dair yönetim anlayışımız, iletişim ve farkındalık çalışmalarımız kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Süreç sonunda Escarus tarafından İleri Seviye Cinsiyet Eşitliği Sertifikası’na layık görülmemiz, bu alanda hayata geçirdiğimiz yol haritasının doğruluğunu teyit ediyor” dedi.
Sertifikanın teslim alınması süreci sonrası performansını daha da ileri taşıma taahhüdünde bulunan Borçelik bu alanda kapsamlı çalışmalarına devam edecek.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı