Bilimcilerin araştırma sonuçlarına göre, akıllı telefonların sadece yanınızda bulunması bile zekanızı azaltmaya yeterken, Facebook kullanımı da sağlığı olumsuz etkiliyor.
İlk çalışmayı gerçekleştiren Teksas Üniversitesi araştırmacıları, 500’ün üzerinde öğrenciyi zeka ve hafıza seviyesini ölçen testlere tabi tuttu. Öğrenciler telefonlarından ne kadar uzaksa o kadar başarılı oldular.
Araştırmacılar öğrencilerin bir kısmına telefonlarını masaya koymasını söylerken bir başka grubun ise telefonu ceplerine ya da çantalarına koyması istendi. Son grubun telefonları ise diğer odaya götürüldü. Testler sırasında tüm telefonlar sessiz konumdaydı.
Test sonuçlarını inceleyen araştırmacılar, hem zeka hem de hafıza testinde, telefonları diğer odada olan katılımcıların diğerlerine oranla çok daha başarılı olduğunu gördü. Telefonu cebinde ya da çantasında olanların da, telefonu masada olanlara göre daha başarılı olduğu görüldü.
Araştırmacılar bu durumun sebebini şöyle açıklıyor: “Telefonun yakında olması, direkt olarak zihnimizi etkilemese bile, dikkat dağıtma potansiyeli kendimizi işimize veremememize sebep oluyor. Zihnimizin bir bölümü dikkatin dağılmamasına konsantre olduğunda, genel performans düşüyor.”
Facebook hasta ediyor
San Diego Kaliforniya Üniversitesi ve Yale Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen ikinci araştırmada ise 5 binin üzerinde katılımcıdan izin alınarak Facebook kullanım süreleri 2 yıl boyunca kaydedildi. Bu sırada katılımcıların duygusal ve fiziksel sağlığını belirli aralıklarla inceleyen araştırmacılar, Facebook’u daha fazla kullanan katılımcıların sağlığının kötüye gittiğini keşfetti.
Önceki araştırmalardan da bilindiği gibi; sosyal medya kullanımı, kişinin başkalarının hayatlarına dair yanlış bir algıya sahip olmasına ve kendisini bu algıyla karşılaştırmasına sebep oluyor. Bu yüzden sosyal medya kullanıcıları herkesin kendisinden daha fazla eğlendiğini ve daha mutlu olduğunu düşünerek kendini kötü hissediyor.
Ayrıca, her ne kadar adı ‘sosyal’ medya olsa da daha fazla Facebook kullanan kişiler daha az sosyal olmaya meyilli olduğu görülüyor. Kullanıcıların internet üzerinden yanlış bir yakınlık hissine kapıldığını belirten araştırmacılar gerçekte kullanıcıların internette çok fazla zaman geçirdikleri için sosyal etkinliklere daha az katıldığını belirtiyor. Katılınan etkinliklerde de insanlarla iletişim kurmak yerine telefondan başkalarının hayatlarını incelemek, kişinin sosyalleşmesine engel olan bir başka etken.
Araştırmacıların önerisi Facebook kullanma süresini azaltıp çevreyle daha fazla ilgilenmek ve insanlarla daha fazla sohbet etmek.