Verilerin korunması yasalarının temel prensibini oluşturan, verilerin anonim kullanımı, arzulanan gizliliği sağlayamıyor. Yasal olarak kullanılan anonim verilerin, içerdiği enformasyonlar aracılığı ile kime ait olduğu tespit edilebiliyor.
Belçikalı Bilim Adamı Yves Alexandre de Montjove öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre anonim olarak kullanılan verilerin, barındırdığı enformasyonlar sayesinde kimden geldiğini tespit etmek mümkün. Anonim olarak kullanılan veriler, verileri koruma kanunlarının belirlediği standartları yerine getirmekten çok uzak.
KİMLİKLER YÜZDE 98 TESPİT EDİLİYOR
Araştırma incelenen her 10 veriden 8’inde cinsiyet, doğum tarihi ve posta kodu aracılığı ile veri sahibini kimliği tespit ediliyor. Kullanılan verileri bir çok enformasyonu içeriyor. Araştırmacılar bu enformasyonlarına sadece yüzde 15’i lie bir ABD vatandaşının kimliğini yüzde 99,98 gibi yüksek bir oranla tespit edebiliyor. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.
YASA DA KORUYAMIYOR
Veri pazarlayan şirketler milyonlarca insan hakkında, her biri yüzlerce enformasyon bulunan verileri pazarlayor. Veriler şahıslara ait olmadığı gerekçesi ile yasal olarak pazarlanıyor. Bu veriler anonim oldukları için AB Veriler Koruma Kanunu kapsamına girmiyor.
TARİHDE ÖRNEKLERİ ÇOK
Verilerin gizliğinin sadece bir ilizyondan ibaret olduğuna dair hafızalarda kalan en önemli örnek 1990’lı yıllarda yaşanmıştı. ABD’in Massachussetts Eyaleti kamu personelinin sağlık verilerini anonim olarak yayınlamı ve eyalet valisi de bu verilerde isim adres ve sosyal sigorta bilgisi gibi enformasyonların olmadığı için endişe duyulmaması çağrısında bulunmuştu. Ancak vali olaydan kısa bir süre sonra kendi sağlık verilerin bulunduğu bir dosyayı posta kutusunda bulmuştu.
İnternet sunucusu AOL 2006 yılında 650 bin kullanıcısının, Netflix 2007 yılında 500 bin kullanıcısının ve Avustralya hükümeti de 2016 da2,9 milyon hastanın sağlık verilerini anonim olarak yayınlamıştı. Bu verilerin hepsinin anonim olduğu bildirilmiş anacak araştırmacılar bütün verilerden bu verilerin gerçek sahiplerine ulaşmayı başarmıştı.
MİYARARLIK VERİ PAZARI
Öte yandan bir çok kullanıcı App ve Browser ayarları üzerinden farkında olmadan takip ediliyor. Hackerler devasa miktarlarda veriye ulaşıyor ve bu veriler internette legal ve illegal olarak pazarlanıyor. Uzmanlar kullanıcılara internete form doldururken ya da herhangi bir şeye onay verirken dikkatli olmalarını tavsiye ediyor