Deprem stresinin kalp damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Murat Aksoy “Stresle kalp hızımız artar, kan basıncı yükselir ve solunum sıklaşır. Sürekli hale geldiğinde, vücut hastalıklarla boğuşur” dedi.
Deprem sonrası yaşanan stresin en fazla kalp damar sağlığını etkilediğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, “Bir stres kaynağıyla karşılaştığımızda kalp hızımız artar, kan basıncı yükselir ve solunum sıklaşır. Çünkü o esnada dış tehdit algılanır. Stres nedeni ortadan kalkarsa sistem eski haline geri döner. Ancak sürekli hale geldiğinde, vücut savunma ve saldırı dengesini yitirerek hastalıklarla boğuşma noktasına gelebilir. Bunlar arasında kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, obezite, depresyon ve anksiyete sayılabilir” dedi.
Aksoy, deprem gibi doğal afetlerin önceden bilinemeyişi, kişinin çaresizlik duygusu hissetmesi, yaşamında değişimlere neden olması ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olurken deprem sonrasında depresyonun ve travma sonrası stres bozukluğunun en sık görülen ruhsal bozuklukları olduğunu vurguladı.
Stresle baş etmenin sağlıklı yolları arasında günde 30 dakikalık egzersizin yer aldığını söyleyen Aksoy, ayrıca şu tavsiyelerde bulundu:
“Sağlıklı beslenmek, uyku düzenimizi doğru şekilde kurgulamak da yararlı olacaktır. Hayatımızda bizi olumsuzluğa yöneltecek sağlıksız tercihler yapmak bizi sadece çıkmaza sokar. Bu gibi durumlarda da doğal yöntemleri tercih etmek yine kişinin kendi elinde. Bunların yanı sıra deprem sebebiyle yaşanan stresin boyutu hayatımızı güçleştiriyorsa, doğal desteklerin yanında ruh sağlığı uzmanlarına ya da ruh sağlığı uzmanı bulunan merkezlere başvurmalıyız.”