Kamburluğun insanın enerjisi ve kendine olan saygısını azalttığını vurgulayan uzmanlar düzgün oturmanın kişinin enerjisini, coşkusunu ve dikkatini artırdığını söyledi.
İyi postür bir başka tabirle duruş, depresyonu tedavi edebiliyor. Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nde yapılan araştırmada duruşun klinik olarak orta derece depresyon tanısı alan kişiler için faydalı olup olamayacağı incelendi. Bunun için depresyon teşhisi konulmuş 61 kişiyle bir araya gelindi. Katılımcıların bir kısmı dik, bir kısmı kambur bir kısmı ise hep tercih ettikleri gibi oturdu. Araştırmayı yapan ekiptekiler katılımcılardan omuzlarını açmalarını, sırtını düzeltmelerini ve başlarını dik tutmalarını istedi. Ardından katılımcıların sırtları fizyoterapistlerin kullandığı sert bir bantla sıkıştırıldı. Sonra aynı kişilerden on dakika konuşması istendi. Test sırasında rastgele, ruh halleri ve nasıl hissettikleri hakkında anketler doldurmaları da talep edildi. Bütün bunlar kişilerin stresli hissettiği anlarında yapıldı. Sırtları dik olan kişiler kendilerini daha iyi ifade edip daha çok kelimeyle konuştu.
Öz saygıyı arttırıyor
Araştırmanın başındaki isim Dr. Elizabeth Broadbent, neden bu araştırmayı yaptığına ilişkin “Omuzlarım düşünce, yere bakarak yürüdüğümü fark ettim. Omuzlarımı geriye itip kürek kemiklerimi sıkıştırınca kendimi anında daha iyi hissettim. Bu benim ruh halimi değiştirdiyse diğer insanlar için de işe yarayabileceğini düşündüm” açıklamasını yaptı. Broadbent, araştırmanın sonuçlarına ilişkin ise şunları söyledi: “Kambur oturmak veya ayakta kambur durmayı dik durmakla karşılaştırdığımızda gördük ki insanlar dik durduğunda daha gururlu hissediyor, kendisine daha çok güveniyor ve sorunların üzerine ısrarlı bir şekilde gidiyor. Araştırmalar aynı zamanda dik oturmanın stresli bir görev sonrasında kişinin daha uyanık ve hevesli, daha az korkulu hissetmesini sağlıyor, kişinin öz saygısını artırıyor.”
3 adımda dik durmak
Omuzlarınızı aşağı doğru bastırın.
Sırtınızı düz tutun.
Başınızı tavana doğru uzun tutmaya çalışın.