Bilim insanları çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz zaman geçirmesinin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp hasarlarına neden olabileceğini tespit etti. Araştırmacılar ayrıca, 11 yaşındayken hareketsiz geçirilen yaklaşık 6 saatlik sürenin 24 yaşında ise 9 saat civarına çıktığını kaydetti.
Yeni bir araştırmaya imza atan bilim insanları, çocukların sürekli TV izlemesine izin vermenin yıllar sonra kalple ilgili sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı. Araştırmada, çocukluktan genç yetişkinliğe kadar hareketsiz kalmanın, kilo ve kan basıncı gibi faktörlerden bağımsız olarak kalp hasarıyla bağlantılı olduğunu keşfedildi. Avrupa Kardiyoloji Derneğinin (ESC) internet sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, araştırmacılar, çocukların uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceğini ortaya koydu.
Araştırma kapsamında yüzde 55’i kız olmak üzere 766 çocuğun, 11, 15 ve 24 yaşlarında birer haftalık dönemlerde aktivite izleyicisi bulunan akıllı saatlerle oturarak hareketsiz kalma süreleri takip edildi. Katılımcıların, 17 ve 24 yaşlarındayken ekokardiyografi adı verilen ultrason taramasıyla kalplerindeki sol karıncığın ağırlığı ölçüldü. Araştırmacılar, ilişkiyi etkileyebilecek yaş, cinsiyet, kan basıncı, vücuttaki yağ oranı, sigara kullanımı, fiziksel aktiviteler ve sosyoekonomik durum gibi faktörlere göre düzenleme yapılmasının ardından 11 ila 24 yaşında hareketsiz kalınan süreyle, 17 ve 24 yaşlarında elde edilen kalp ölçümlerini karşılaştırdı.
Araştırmada çocukların uzun süre hareketsiz kalmasının ‘sol karıncık ağırlığında artışla’ ilişkisi olup olmadığı incelendi. Katılımcıların 11 yaşındayken hareketsiz geçirdiği yaklaşık 6 saatlik sürenin 24 yaşında 9 saat civarına çıktığı kaydedildi. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşlarında hareketsiz geçirilen her dakikanın, sol karıncık ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Önceki araştırmalar, yedi yıl boyunca sol karıncık ağırlığında benzer bir artışın kalp hastalığı , felç ve ölüm olasılığını ikiye katladığını göstermişti.
‘SOSYAL MEDYA VE OYUNLARI SINIRLANDIRIN’
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Dr. Agbaje, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Ebeveynler, çocukları ve gençleri yürüyüşe çıkararak ve sosyal medya ve video oyunlarına harcanan zamanı sınırlandırarak daha fazla hareket etmeye teşvik etmelidir. Martin Luther King Jr.’ın bir zamanlar söylediği gibi, ‘Uçamıyorsan koş. Koşamıyorsan yürü. Yürüyemiyorsan sürün. Ama ne olursa olsun hareket etmeye devam edin’.”
Finlandiya’daki Doğu Finlandiya Üniversitesinden ve araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, “Gençlerin ekran başında geçirdikleri süre, daha ağır bir kalbe neden oluyor. Yetişkinler üzerine yapılan araştırmalardan, ağır bir kalbin kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını biliyoruz” diye konuştu.
Agbaje, söz konusu araştırmanın, hareketsiz geçirilen sürenin, vücut ağırlığına ve kan basıncına bakılmaksızın kalpte meydana gelebilecek hasarlarla ilişkilendirilebileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Çocukların ve gençlerin uzun vadede sağlıklarına dikkat etmeleri çağrısında bulunan Agbaje, ebeveynlere, çocuklarının hareket etmesini sağlamaları uyarısında bulundu.