Erken menopoz riski olan ancak gelecekte anne olma şansını korumak isteyen kadınlar yumurtalarını dondurabiliyor.
4 yıl önce KKTC’de (henüz Türkiye’de yasal değildi) yumurtalarını donduran kadınlardan biri de 15 yıllık kadın doğum ve tüp bebek uzmanı Dr. Aytun Aktan. 40 yaşında ve bekâr olan Dr. Aktan, Türkiye’de yumurta dondurmayla ilgili yapılan yasal düzenlemenin anne olmak için bir şans daha verdiğini söyledi.
DOĞRU ERKEK ÇIKMADI
Anne olmaya çalışan pek çok kadın hastası bulunan Dr. Aktan, “Beni yumurta dondurmaya motive eden örnekler karşımdaydı. Örneğin benim gibi doktor olan bir arkadaşımın yumurta rezervi çok düşüktü. İki kez tüp bebek yaptırdı ve ikisi de düştü. Anne olmak için ihtimal kalmamıştı” dedi.
Henüz evlenebileceği bir erkeğin karşısına çıkmadığını belirten Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Dr. Aktan, “Yumurtalarımın, dondurulduğu yani 36 yaşında saklanıyor olması bana güven veriyor. Hayatımı planlarken, yapmak istediklerim ve doğru hayat arkadaşımı seçmek için zaman tanıyor. Sadece baba olsun diye biriyle birlikte olma riskini azaltıyor” diye konuştu.
ERKEN MENOPOZ UYARISI
Ablası, annesi, teyzesi 40 yaşın altında menopoza girenlerin erken menopoza girme risklerinin daha yüksek olduğunu hatırlatan Dr. Aktan, “Erken menopoz riskiniz varsa, ya üzümün çöpü, armudun sapı demeyip gecikmeden çocuk yapacaksınız ya da yumurta dondurmayı düşüneceksiniz. Yumurtalıkların ve yumurtaların durumunu öğrenmek için muayene, ultrasonografi ve bazı testler yapıyoruz. Bazen de ‘Her şey yolunda’ denen hastalarımız geliyor, bir bakıyoruz ki menopoza girmiş bile. Erken menopoz riski varsa doğru uzmana görünmek önemli”
uyarısında bulundu.
BAKİRELER DE YAPTIRABİLİYOR
YAKLAŞIK 12-15 gün süren yumurta dondurma işlemi için kadınlar tamamlanmamış bir tüp bebek tedavisi görüyor. Çok sayıda yumurta üretebilmeleri için hormon iğneleri oluyorlar. Daha sonra ultrasonografi eşliğinde vajinal yoldan girilerek yumurta toplanıyor. Eğer kişi bakire ise yumurta toplama işlemi karından girilen iğneyle gerçekleşiyor.