Obezite ve Metabolizma Cerrahı Prof. Dr. Hasan ALTUN, obezite ve kanser ilişkisini şöyle değerlendirdi; Vücut ağırlığı ile yağ oranının yükselmesi, yağ dokuda hormonal ve metabolik değişikliklere neden olduğunu ve kanser de dahil birçok hastalıklara davetiye çıkardığı bilinmektedir.
Obezite problemi yaşayan kişilerde yağ hücrelerinden çeşitli hormonlar ve bazı büyüme faktörleri çok yüksek oranlarda ve sürekli salınmakta ve durum da kanser oluşumuna neden olmaktadır. Bu salınan hormonların yapılan çalışmalara göre tümörün oluşmasına, büyümesine ve vücuda yayılmasına neden olduğu Sağlık Bakanlığı ve Uluslararası Kanser Araştırma Fonlarının çalışmalarında gösterilmektedir.
Ayrıca menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda abdominal yağlanma oranı yüksek olan kadınların meme kanserine yakalanma oranı total obeziteye oranla daha fazla yüksek olduğu görülmüştür.
Obezitenin endomnetriyum (rahim) kanseri ile de ilişkili olduğu da tespit edilmiştir. Yağ dokudan salgılanan östrojen hormonunun üretiminin artması ve insülin düzeyinin rahim kanserine sebep olabileceği belirtilmiştir. Rahim kanserlerinin %40 ı obezite kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.
Obezite kadınlarda yalnızca meme kanserine değil, rahim, yumurtalık (over), rahim ağzı (serviks), mide, kolon, böbrek, safra kesesi, kanserlerine erkeklerde ise mide, kolon, rektum, pankreas, böbrek, prostat kanserlerine yakalanma riskini artırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Temsilciliğinin çalışmalarına göre obezite ve aktivite yetersizliği kansere yakalanma oranının %20-25 artırıyor. Aynı kaynaklara göre 2020 yılında obezite kaynaklı kanser oranlarının %50 lerde olacağı tahmin edilmektedir.
Peki Ne yapılmalı Meme Kanserinden ve Obeziteden korunmak için?
- Durağan yaşamdan hareketli yaşama geçilmelidir.
- Düzenli fiziksel aktivite en azından yürüyüş, mümkünse spor yapmaya gayret etmek hem kansere hem de obeziteye karşı etkilidir. Düzenli aktivite ile salgılanan hormonlar; depresyonu engeller ve yaşlanmayı geciktirir.
- Beslenmedeki yağ oranına ve kalitesine dikkat etmek, sağlıklı yağlar tüketmek kanserden de ve obeziteden korunmamızı sağlayacaktır.
- Beslenmemizde kuru baklagil, tahıl, sebzelerden kompleks karbonhidrat tüketimine önem vermek, basit şeker tüketimi ve pastane ürünlerinden uzak durmak gerekir.
- Paketli ürünlerin doğal olarak içermek zorunda olduğu katkı ve koruyucu maddeleri nedeniyle kanseri ve değişik sos ve tatlandırıcıları ile de iştahı artırdıkları ve obeziteyi tetiklediği için paketli ürün tüketmemeye gayret edilmelidir.
- Düzenli sağlık kontrollerini aksatmamaya özen göstermelidir.