Sosyal medya kullanımı özellikle genç kuşakta bağımlılık haline geldi. Psikiyatr Onur Okan Demirci “Tiryakiliğin ciddi yan etkileri var” uyarısında bulundu: Sanal dünya insan ilişkilerini zedeliyor. Tıpkı uyuşturucu maddeden kurtulmak isteyen kişilerde olduğu gibi sosyal medya yoksunluğu da krizlere yol açıyor. Neredeyse tek iletişim haline gelen bu mecra, bizi yalnızlaştırıp etrafımızdan soyutlanmamıza yol açıyor.
Teknoloji beraberinde sorunları da getiriyor. Gün geçtikçe insanlar birer sosyal medya bağımlısına dönüşüyor. Tıpkı alkolü bırakmaya çalışan biri gibi sosyal medya yoksunluğu krizleri yaşıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre boşanma oranları yüzde 35’e kadar yükseldi. Çiftlerin kendi ilişkilerini bir süre sonra sosyal medya üzerinde paylaşılan diğer ilişkiler ile kıyaslama yoluna gittiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Onur Okan Demirci, “Bu süreç bir kez başladığında veba gibi tüm ilişkiyi hasta edebilir. Başka ilişkileri irdelemekten kendi ilişkilerimize zaman ayıramaz hale gelmiş durumdayız. Küçük mutluluklar yerini büyük arzulara bırakmış durumda. Sosyal medyadan bir an uzaklaşmamız ‘acaba neler yapıyorlar’ sorusu ile bizi sürekli dürten bir rahatsızlık halini aldı” diye konuştu.
Gün geçtikçe insanların birer sosyal medya bağımlılarına dönüştüğüne vurgu yapan Demirci, “Dünyanın diğer ucundaki insanların neler yaptıklarını anında öğrenebiliyoruz. Farklı yaşam şekilleri, koşulları artık elimizin altında. Sahip olmak isteyip olamadıklarımıza sahip olanları görebiliyoruz. Bazen imreniyor, bazen tiksiniyor, bazen öfkelenip bazen kıskanabiliyoruz. İnsan doğası gereği bencil bir yapıya sahiptir. Her şeyi ilk olarak kendisi için ister. Bizden daha iyi durumda olanları sevebilmek yerine neden aynı veya daha iyi durumda olamadığımız için üzülür veya kıskanırız. Sosyal medyayı ‘mutluluk öğütücü’ olarak adlandırmak yanlış olmaz” dedi.
Tıpkı alkol veya uyuşturucu maddeyi bırakmaya çalışan biri gibi insanların sosyal medya yoksunluğu krizleri yaşadığını ifade eden Demirci, “Stresli iş ortamından uzaklaşabilmek için, ilişkimizde tartıştığımız anlardan kaçabilmek için sosyal medyaya sığınır hale geldik. Neredeyse tek iletişim aracımız haline geldi. Doğal olarak ilişkileri ayakta tutan en önemli parça olan ‘iletişim’ konusunu sosyal medya sayesinde kendi ellerimizle yok etmeye başladık. İletişim yokluğunun ayrılık ve boşanma ile sonuçlanması elbette şaşılacak bir son olmayacaktır” ifadelerini kullandı.