Doğaya Kanat Açtık projesinin ilk durağı Van oldu

Doğuş Otomotiv’in sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması yönünde gerçekleştirdiği çalışmalarından olan “Doğaya Kanat Açtık” projesinde ilk durak Van Gölü Havzası oldu.

Doğuş Otomotiv Plus ve CUPRA Türkiye markalarının iş birliğinde gerçekleşen projede, doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, özellikle Türkiye’yi göç yolları üzerinde mola noktası veya son durak olarak belirlemiş göçmen kuşları ve yerleşik kuş türlerini gözlemlemeyi ve fotoğraflamayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz aylarda Galataport’ta düzenlenen ‘İstanbul Kuşları’ sergisiyle başlayan projede Tüydeş, önümüzdeki aylarda Kayseri, Urfa, Hatay, Samsun, Rize, Tekirdağ gibi illerde olacak.

Doğuş Otomotiv’in doğa ve çevrenin korunması, sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalardan olan ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi, Van’daydı.

Ülkemizin en büyük sulak alanlarından biri olan ve Van Gölü, Erçek Gölü gibi 17 gölü kapsayan Van Gölü Havzası’nda gerçekleşen gözlem ve çekimler 4 gün sürdü, 141 kuş türü gözlemlendi.

Son 10 yılın en büyük Deniz Düdükçünü sürüsü

Van Gölü Havzası, Türkiye’de bulunan kuş türlerinin neredeyse yarısına yakınına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, sadece bu yerel türlerin değil, göçmen kuş türleri için de önemli konaklama ve üreme alanlarından biri. Alper Tüydeş, dünyanın en büyük flamingo konaklama alanlarından biri olan Van Gölü Havzası’nda gerçekleştirdiği çekimlerde Türkiye’de çok az üreme kaydı olan ‘Telli Turna’yı, muhtemel yuvalanma alanında fotoğrafladı. Ülkemizde nadir görülen göçmen türlerinden ‘Küçük Alamecek’in bu yılki ilk kaydını alan Tüydeş, Van Gölü’nde son 10 yıldır görülmemiş büyüklükte bir ‘Deniz Düdükçünü’ sürüsünü fotoğraflama şansı yakaladı. Van-Hakkâri sınırındaki dağlık bölgelerde önemli sayılarda Kızıl Akbaba, Kara Akbaba ve Sakal Akbaba kaydı alıp görüntülemeyi başaran Alper Tüydeş, ayrıca Kafkas Çıvgını, Doğu Alameceği, Doğu Kirazkuşu, Dikkuyruk, Ulu Doğan gibi bölgeye has olan önemli kuş türlerini de görüntülemeyi başardı.

Van’daki doğa koruma çalışmaları başarıyla yürütülüyor
Van Doğa Koruma ve Mili Parklar Müdürlüğü ekiplerinin Van’ın doğasına yönelik farkındalık ve koruma çalışmalarına da katılarak bilgi alan Alper Tüydeş, özellikle Van’da bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştirildiğini ve yapılan çalışmaların doğaseverler arasında büyük memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Tehlike altındaki kuş türlerine dikkat çekmek hedefleniyor

Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi ve CUPRA Türkiye iş birliğiyle hayata geçen ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi, iklim değişikliği, yasadışı avcılık, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi nedenlerden ötürü tehlike altındaki göçmen kuşlara ve bunların göç yollarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Doğa, yaban hayatı ve kuş fotoğrafları çeken Alper Tüydeş’le birlikte gerçekleştirilen Doğaya Kanat Açtık projesinde ayrıca Türkiye’deki ender, soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini de gözlemlenecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.