Ege Üniversitesi (EÜ) Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü tarafından, her ayın son salı günü düzenlenen “Birim Kalite Komisyonları ile Toplantıları”’nın 15’incisinde “Beşinci Disiplin: Öğrenen Organizmalar, Değişim Zihniyeti” konulu toplantı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü, Akreditasyon ve Kalite Yönetim Ofisi Birim Sorumlusu Prof. Dr. Hande Gürer Orhan’ın üstlendiği toplantıya konuşmacı olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi Medicalpoint Hastanesi Kalite Akreditasyondan Sorumlu Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Ecemiş katıldı.
Bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Dr. Özlem Ecemiş, “En son ve en iyi öğrenenin en güçlü olduğu dünyada öğrenmenin yarattığı etkinin, zihniyeti güçlendireceği, kaliteyi getireceği ve yaşam standardını yükselteceği kabul gören bir yaklaşım. Dolayısıyla üst yönetimler başta olmak üzere köklü zihniyet değişiklikleri ve kuruma yönelik kalite kültürünün yayılımını artırmak üzere yapılacak her şeyin niteliği, standartları artıracaktır. Kalite kavramı artık ürün bazından çıkıp bir zihniyet ve süreç yönetimi şeklinde ilerliyor. İyi örgütlenmiş, zihniyeti aslında nitelik ve standart arayan bütün toplumlarda bu standartlar ve kalite kavramı tarihsel gelişim içinde gözlenebiliyor. Kalite kavramı denince mutlaka yön verecek bir amacın, vizyonun, stratejinin olması ve bunun da bir kurum kültürü ve liderlik haline dönüşüyor olması gerekiyor. Uygulamada sürdürülebilirliği sağlama ve bunun sonuçlarını değerlendirip tekrar bir döngü içine alma yaklaşımı da yönetim alanında en çok kabul gören ilkeleri oluşturuyor” dedi.
“Bir kurumda hedef ve his birliği olmalı”
Kalite, öğrenen organizasyonlar ve zihniyet değişikliğinin birbiriyle bir döngü içerisinde yer aldığını ifade eden Dr. Ecemiş, “Dolayısıyla bunları birbiri ile besliyor olmak önemli. Sonuç olarak bu kavramlar, köklü kurumlar tarafından üzerinde durulması gereken parametreler olarak karşımıza çıkıyor. Son on yıldır en son öğrenenin en kuvvetli olduğu, en başarılı kurumların en hızlı öğrenenler olduğu ortaya çıkıyor. Potansiyeli ortaya çıkarmak için öğrenerek iyi bir organizasyon ve kültür oluşturmak gerekiyor. Sistem düşüncesi denilen şeyde mutlaka paylaşılan bir vizyonun olması, zihin modellerinin yaratılması, takım olarak öğreniyor olma, bunun için de mutlaka kişisel hakimiyetin ve marka oluşturmanın olması gerekiyor. Sistem düşüncesinin yayılımı başarıyı ve köklülüğü getiriyor. Bir kurumda ‘hedef birliği ve his birliği’ olmazsa bir köklülük ve sürdürülebilirlik de olmuyor. Paylaşılan bir vizyon yaratmak ve bunun da oluşturduğu hedef ve his birliği kurumlar için mutlaka gereklidir. Kalite, bir işi en iyi yapmaktan ibarettir, kalite bir iş yapış biçimi ve zihniyet meselesidir” diye konuştu.
Toplantı sonunda Dr. Özlem Ecemiş, aralarında Ege Üniversitesi akademik personel ve idari yöneticilerinin de bulunduğu katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı