Araştırmalara göre feminizmin yükselmesiyle üst düzey pozisyonlarda çalışan kadın sayısının artması, erkekleri daha hırslı hala getirdi. Bu da maaş eşitsizliğini daha da artırıyor.
Cinsiyete dayalı maaş eşitsizliğinin azalması erkekleri daha hırslı yapıyor. Üst düzey işlerde yer alan erkeklerin sayısı kadınlara oranla hala çok fazla. Ancak yükselen kadın haklarına hassasiyetle birlikte kadınlar, erkekler tarafından domine edilmiş sektörlerde yer almaya başladı.
Cinsiyete dayalı eşitsizlikler konusunda son dönemde artan farkındalık, kadınların yüksek profilli işlerde çalışabilmesinin önünü açtı. Feminizmin bu başarı öyküsü aynı zamanda erkekleri daha hırslı hale getirdi. London School of Economics’ten bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada hukuk, işletme eğitimi görmüş erkeklerin terfi alma ve maaş konusunda kadınlara göre daha avantajlı olduğu ortaya çıktı. Bunun sebebi ise erkeklerin bu rekabet için iki kat daha fazla çaba sarf etmeleri.
1958, 1970 ve 2000’lerde doğan çocukların verileri baz alınarak yapılan araştırmaya göre 2000’lerde dünyaya gelen erkek çocuklar, gelecekle ilgili önceki nesillere göre daha yüksek beklentilere sahip. Bu beklentilerin içinin doldurulması halinde cinsiyete dayalı maaş eşitsizliğinin daha da artması bekleniyor. Erkekler bilim, teknoloji, mühedislik, finans ve politika alanında kadınlara göre daha baskınken; kadınlar yanlızca öğretmenlik, hemşirelik gibi sosyal işlerde öne çıkıyor. Kadınların erkeklerin baskın olduğu sektörlerde görünür hale gelmesi erkekleri daha hırslı ve rekabetçi yapıyor. Bunun sonucunda halihazırda avantajlı olan erkekler, üst düzey konumlara daha kolay ulaşabilir hale geliyor.