Gökhan Mendi: “Yatırım kavramı geleceğe dönük etki yatırımına dönüşüyor”

Yatırım dünyasındaki dönüşümü desteklemek ve alternatif yatırım alanları sunmaya devam etmek amacıyla “Melek Yatırımcı” konseptini müşterilerine ilk sunan banka olan Türk Ekonomi Bankası (TEB), bu alandaki faaliyetlerini tek çatı altında toplamak üzere “TEB Özel Melek Yatırım Platformu”nu yeniledi. Platformla Türkiye için fark yaratacak proje fikirlerini ve girişimleri gün yüzüne çıkarmayı ve “Etki Yatırımcılığı”nı teşvik etmeyi hedefleyen banka, bu gelişmeyi, sosyal girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdiği özel bir buluşmada duyurdu.

‘İyi ve örnek banka’ olma anlayışıyla tüm paydaşlarına değer katmak ve toplumda pozitif etki yaratmak amacıyla girişimcilik ekosistemini ve etki yatırımlarını destekleyen Türk Ekonomi Bankası (TEB), Özel Bankacılık çatısı altında hayata geçirdiği “TEB Özel Melek Yatırım Platformu”nu yeniledi. TEB Özel Bankacılık, yatırım alanında bugüne kadarki tüm faaliyetlerini tek çatı altında topladığı platformu ile Türkiye için fark yaratacak proje fikirlerini ve girişimleri gün yüzüne çıkaracak.

2013 yılından beri girişimci ve yatırımcıları bir araya getirerek pek çok başarı hikayesinin yazılmasına vesile olan TEB Özel Bankacılık, TEB Özel Melek Yatırım Platformu için gerçekleştirdiği ilk buluşmanın temasını ise ‘Ekolojik Sürdürülebilirliği Hedefleyen Sosyal Girişimciler’ olarak belirledi.

Sosyal girişimcilerle yatırımcılar TEB’in etkinliğinde bir araya geldi

Sosyal girişim ve etki yaratımının da önemine dikkat çekmek için ekolojik sorunlar ve sürdürülebilir tarım alanında çözümleri olan sosyal girişimcilerle yatırımcıları bir araya getiren özel bir buluşma düzenleyen TEB Özel, bu alandaki projeleri de ön plana çıkardı. Açılış konuşmalarını TEB Perakende Bankacılık Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Direktörü Hayri Telekoğlu, Startup.watch Kurucusu Serkan Ünsal, Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart’ın yaptığı etkinlikte bir panel düzenlendi.

“Ekolojik Sürdürülebilirliği Hedefleyen Sosyal Girişimciler” temalı panelinde ise TABİT Kurucusu Tülin Akın, Anadolu Meraları Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Kireç ve Good4Trust Kurucusu ve Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Uygar Özesmi konuşmacı olarak yer aldı.

Mendi: “Yatırım kavramı finansal desteğin ötesine geçti”

TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nu ilk hayata geçirdikten sonra lisans vermeye başladıklarını hatırlatan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Bu süreçte birçok melek yatırımcımız oldu. Onlarla birlikte birçok girişimi de destekledik. Devamında Fintech Future Four gibi finans dünyasının geleceğini şekillendirdiğimiz Türkiye’nin ilk fintech programını yaptık ve fintechleri destekledik. Pandeminin öncesinde ise sosyal girişim ve etki yatırımlarının önemini kavrayarak, toplum, çevre gibi birçok alandaki sorunları çözmeye yönelik proje üreten sosyal girişimcileri radarımıza aldık. Bugün müşterilerimizin öncelikli olarak ilgilendikleri alanların başında da nitelikli eğitim, iklim değişikliği ile mücadele, erişilebilir ve temiz enerji ve su ile sorumlu üretim ve tüketim konuları ön plana çıkıyor. Seçeceğimiz alanları belirlerken uzman görüşlerinin yanı sıra müşterilerimizin ilgilendiği alanları da önemsiyor ve yakından takip ediyoruz. Bu amaçla TEB Özel müşterilerine yaptığımız ankete katılanların yüzde 77’si topluma fayda yaratan projeleri önemsediğini ve takip ettiğini belirtti. Üstelik yüzde 22 sadece takip etmekle kalmamış, en az bir sosyal girişime yatırım yapmış. Aynı şekilde sosyal girişimle ilgilensin ilgilenmesin, büyük çoğunluğun alışveriş yaparken sosyal fayda yaratan girişimleri öncelikle tercih ettiklerini de gördük” dedi.

Günümüz dünyasında yatırım kavramının finansal desteğin ötesinde, geleceğe yönelik etki yaratacak adımları finanse etmek anlamına geldiğinin altını çizen Mendi şöyle devam etti: “Artık yatırım tercihlerinin sosyal, çevresel vb. etkilerini dikkate alan yatırımcılar da çoğunluğu oluşturuyor. Bugün de temasını Ekolojik Sürdürülebilirliği Hedefleyen Sosyal Girişimciler olarak belirlediğimiz buluşmamızda ekolojik ve sürdürülebilir sosyal girişim hikayelerini konuştuk. Toplumsal veya çevresel olarak çözülmesini istediğiniz sorunlara yatırım yapabilir, çözümün yatırımcısı olabilirsiniz. TEB olarak Türkiye’de bunu pekiştirmek istiyoruz. Melek Yatırımcılarımızla teknoloji dünyasına yatırım yapacağız fakat önümüzdeki süreçte Bankamızdan sıklıkla etki yatırımını ve yatırımcılığını duyacaksınız.”

Ölçülebilir faydayı merkeze aldı

Bütün bu süreç içinde dünya, ölçülebilir fayda ve sosyal amaçlar hakkında eskisinden daha çok konuşmaya, bu sistemin kendi finansal ürünleri olmaya ve yatırımcı, mentör, girişimci evreni ile farklı bir konumlamaya gitmeye başladı. Sosyal girişimcilik alanındaki bu gelişmelerle birlikte 2017 yılında TEB Özel, Türkiye’de bu kavrama kayıtsız kalmayan sosyal girişimci ve yatırımcılarla bir arada etki yatırımlarına destek olmak üzere çalışmalara başladı. Melek Yatırım konusundaki birikimlerini sosyal girişimcilik alanına taşıyan banka, sosyal girişimcilik ağı Ashoka Türkiye ile de iş birliğine gitti ve sosyal girişimci-yatırımcı buluşmaları, sosyal girişimlere açık, şeffaf ve hesap verilebilir bir ortam sağlayan “Açık Açık Sosyal Girişim Platformu” gibi birçok projeye birlikte imza attı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.