FETÖ siyasi ayağının ortaya çıkarılması gerektiği ile ilgili açıklamaları sebebi ile yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un beraatine karar verildi. Mahkeme, yargılama sonunda açıklamaların kanunda suç olarak tanımlanmadığını açıkladı.
26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yargılandığı hakaret davasında bugün karar çıktı.
Gazeteci Müyesser Yıldız sosyal medya hesabından Başbuğ’un Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) davasından beraat ettiğini açıkladı.
Yıldız, sosyal medya hesabı Twitter’dan gerçekleştirdiği paylaşımında, “2009’da, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasanın çıkarılmasında FETÖ’nün siyasi ayağının da araştırılmasını istediği için hakkında kamu görevlilerine hakaretten dava açılan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un beratine karar verildi” şeklinde konuştu.
Yıldız’ın paylaşımında yer alan diğer ifadeler ise şu şekilde:
“Savcının İlker Başbuğ’un yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmaması nedeniyle berati yönünde mütalaa verdiğini, Başbuğ’un avukatlarının da atılı eylemi işlemediğinin sabit olduğunu ifade ederek beraatini istediğini belirtti. 75. Asliye Ceza Hakimi ise “sanığın eyleminin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması” nedeniyle beratine karar verdi”
NE OLMUŞTU?
İlker Başbuğ, Ocak 2020’de Haber Global konuk olduğu programda, 26 Haziran 2009’da Meclis’ten geçirilen torba yasadaki ‘asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasına ilişkin maddeyi hatırlatarak şöyle konuşmuştu:
“FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunun yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009’da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran’ı 26’sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009’daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada “AK Parti ile cemaati bitirme planı” algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri’de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı’nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009’da ‘FETÖ ile mücadele edeceğim’ dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın.”