Öfke, kontrolü en zor duygulardan biri olup, her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar.
Her insanın karakteri farklı olduğu gibi, duyguları dışa vurma biçimleri de farklıdır. Öfke, kontrolü en zor duygulardan biri olup, her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar. Kimi öfkeyle daha barışıkken, kimi içine atıp biriktirdiği ufak tefek sorunlar yüzünden hiç umulmadık bir yerde öfke kusabilir. Kimi insanlar ise saman alevi gibi aniden parlayıp hemencecik sönmeleri, sakinleşmeleri ile bilinirler.
Öfke ile barışık olmak öfke kontrolü ile mümkün ve bu konuda kendi kendinizi geliştirmeniz olası. Yüklü miktarda parayı öfke kontrolü kurslarına dökmeden önce, aşağıdaki 10 adımı deneyebilirsiniz:
1. İki kez düşün, bir kez konuş
Öfke ancak bilinçli olarak kontrol edilebilir. Diline hakim olmak için, konuşmadan önce kendimize nefes alacak zaman tanımalıyız. Örneğin, karşınızdakinin söylediği şeye sinirlendiğinizi hissettiğinizde 5’e kadar sayıp öyle yanıt verin. Emin olun o uzayıp gidiyor gibi görünen bekleyiş, sonradan kırıcı olup haksız duruma düşmeye yeğdir.
2. Direkt ama sakin ol
Biraz sakinleştikten sonra verilecek yanıt da kritik. Öfkeye kapılıp asıl özneyi atlamadan, konudan şaşmadan düşünce ve duygularınızı direkt olarak ifade edin. Lafı dolandırmak kimsenin işine gelmeyecektir.
3. Ara vermeyi unutma
Bir işten diğerine atlar, bir toplantıdan diğerine koştururken hiç durup nefes aldığınız oluyor mu? En son bir ihtiyaç molası dışında ne zaman kendinizi etrafa kapatabildiğinizi hatırlamıyorsanız, bir şeyleri değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Kendinize ufacık anlar yaratın, örneğin Calm uygulamasının “30 saniye boyunca hiçbir şey yapmama” programları ilginizi çekebilir.
4. Egzersiz yap
Her şeyin çözümü spor yapmakmışçasına bu madde sürekli karşımıza çıkıyorsa, bir nedeni var. Spor, endorfin salgısını artırarak sizi daha mutlu bir insan haline getirdiği gibi, fiziksel olarak zinde olmanızı sağlıyor, gerginliği alarak stres seviyenizi azaltıyor. Dolayısıyla, öfke kontrolü de kolaylaşıyor.
5. Soruna değil, çözüme odaklan
Bir sorundan bahsedilirken arka planda bunun kimin hatası olduğunu düşünüyorsanız, olaylarla başa çıkmada da, öfke kontrolünde de yanlış yoldasınız demektir. Somurtmak ya da etrafa çatmak yerine çözüm yolları arayın; böylece etrafınızdan da olumlu puan toplayın.
6. Kin tutma
İnsanı derinden etkileyen, içten içe yiyip tüketen bir his, kin tutmak. Sizi sürekli sinirli tutmak ve ani öfke patlamalarını körüklemek için de birebir. Kin tutmamaya, olaylarla doğrudan yüzleşip, mümkünse karşınızdakini affedip hayatınıza devam etmeye çalışın.
7. Mizahı yararına kullan
Gülmek insanları ortaklaştırır. Mizah, hatta aşırıya kaçmayan kinaye ve ironi, sevimsiz durumlarla daha kolay başa çıkmanızı sağlar. Kendinize gülmekten ve olaylara gülüp geçmekten çekinmeyin.
8. Dinlen
Fiziksel ve ruhsal olarak dinlenmeyi atlamamak gerek. Yeterli ve kaliteli uyku, sizi mutlu eden şeylerle ve tamamen kendi isteğiniz doğrultusunda geçirilen birkaç saat sizi tazeler, olumsuz duygulardan arındırır.
9. “Sen” yerine “ben” de
Öfkeyi karşınızdakine doğrultup gerilimi artırdığınızı fark ettiğinizde kullandığınız özneyi değiştirmeye çalışın. Sen yerine “ben”le başlayan cümleler kurup, suçlama yerine kendi duygularınızı ifade etme yoluna gidin.
10. Profesyonel destek almaktan çekinme
Öfkelendiğiniz zaman etrafınıza sonradan pişman olacağınız kadar maddi ya da manevi zarar verdiğinizi düşünüyorsanız ve yukarıdaki adımlar işe yaramadıysa, profesyonel destek almanızı öneririz.