Sekizinci sınıfa giden öğrencilerin dijital yeteneklerinin test edildiği uluslararası bir araştırmaya göre en yüksek dijital yeteneğe sahip öğrenciler Danimarka’da bulunuyor.
Dünyanın 12 ülkesinde 8. Sınıfa giden 46 bin öğrencinin dijital yetenekleri IAE isimli bir kuruluş tarafından ölçümlendi. Öğrencilerin dijital kabiliyetlerini tespit edebilmek için şifre kullanımından, bir web sayfasının yapılmasına kadar farklı zorluk düzeylerinde sorular soruldu. İkinci kez gerçekleştirilen ve ICIL adı verilen bu test PISA testinin dijital yeteneklerin tespiti için yapılan muadili olarak değerlendiriliyor.
Puanlama esasına göre yapılan değerlendirmede Danimarka 553 puanla birinci sırada yer aldı. İkinci sıradaki Güney Kore 542 ve üçüncü sıradaki Finlandiya 531 puana sahip oldu. 12 ülkenin değerlendirildiği araştırmada son sıraları İtalya, Uruguay ve Kazakistan aldı.
Araştırma sonuçlarına göre 46 bin öğrencinin yüzde 18’i temel dijital yetenek düzeyine ulaşamadı. Bu gurup bilgisayarda bir metnin düzenlenmesi, güvenli şekilde internette gezinmek ve bir sunum hazırlamak gibi temel becerilere sahip değil
ICIL araştırmasında öğrencilerin düzeylerini belirlemek için yetenek sınıflandırması yapıldı. En alt düzeyde bulunan öğrenciler bir internet sayfasını açmak, bir metne resim eklemek, maillerde kullanılan CC bölümünün anlamı, bilgisayar hesaplarından düzgün şekilde çıkmak gibi yeteneklere sahip. Dünya genelinde öğrencilerin yüzde 18’i bu teme bilgilere bile sahip değil.
Kız öğrenciler erkek öğrencilere kıyasla daha yetenekli. Öğrencilerin sosyal kökeni de dijital kabiliyetler hakkında belirleyici olabiliyor. Üniversite mezunu ebeveynlerin çocukları, diğerlerine göre ortalama 31 daha fazla puan aldı.
Evlerinde bilgisayar bulunan çocuklar da yine diğer öğrencilere göre daha başarılı. Bu öğrenciler de diğer öğrencilere göre 32 puan önde. Araştırma sadece okullardaki bilgisayarlarla dijital yetenek mesafesinin kapatılamayacağını gösteriyor.