Her yaz bitiminde, havalar iyice soğumaya başladığında sıcacık bir kış çayı gibisi yoktur. Hemen hemen herkesin evinde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz kış çayının faydaları ise saymakla bitmez. İçinde envaiçeşit yararlı meyve, baharat ve bitki bulunan doğal kış çayı yapımı ve yararları bu yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı biçimde ele alınıyor. Siz de kış çayı hakkında daha fazla fikir sahibi olmak isterseniz yazımızın devamını okumanız yeterli. Hazırsanız kış çayının içeriğiyle başlıyoruz.
Kış Çayının İçinde Neler Var?
Kış çayı, adından da anlaşılacağı üzere kışın tüketilen bir çay olarak kayıtlara geçse de dilediğiniz her mevsim rahatlıkla ve severek içebileceğiniz bir çay çeşididir. Harika tadı ve belirgin aromasıyla ağızlarda hoş bir tat bırakan bu içecek, içindeki ürünlerin sağlığa yararları ile de ünlü. Peki, kış çayının içinde neler var? Gelin hep birlikte öğrenelim.
- Ihlamur
- Kuşburnu
- Hibiskus
- Nane
- Limon
- Zencefil
- Karanfil
- Portakal
- Ayva
- Elma
- Tarçın
- Ekinezya
- Bal
- Pekmez
Kış Çayı Faydaları
- Tüm bu yararlı içeriklerle hazırlanan kış çayı faydaları nelerdir, sorusunun cevabı oldukça uzun. Bağışıklığı güçlendirmekten iyileşme sürecine olumlu katkısına kış çayının faydalarını maddeler halinde aşağıda bulabilirsiniz.
- Her ne kadar içine koyulan bitki ve meyvelerin yapısına göre değişse de kış çayları genel olarak balgam söktürücü niteliği taşır.
- Bu sebeple de boğaz ağrısı ve kaşıntısını yatıştırdığı da söylentiler arasında.
- Eğer düzenli olarak tüketirseniz kış çayı, hafif kış hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırabilir.
- İçinde zencefil, karanfil ve bal gibi ürünler kullanıldıysa kış çayı vücut direncini yükseltmede son derece etkili olabilir.
- Yine içine konulan ürünlere göre değişmekle birlikte kış çayları antioksidan özelliğine sahiptir ve yorgunluk, halsizlik gibi olumsuz durumların belirginliğini azaltabilir.
- Ayrıca kış çayları metabolizmanın hızlanmasına da destek olabilir. Dolayısıyla bir hekim kontrolünde olmak şartıyla sindirim sorunlarının azaltılmasında kış çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.
- Eğer papatya ya da melisa gibi bitkiler kullanılırsa kış çaylarının sakinleştirici etkisinden de pekala söz edilebilir. Yoğun geçen bir günün ardından hem ısınmak hem de sakinleşmek için papatyalı bir kış çayı gibisi olamaz. Bizden söylemesi!
- Tüm bunların yanı sıra eğer düzenli olarak kullanırsanız kış çaylarının kan dolaşımını bile düzenlediği söyleniyor. Tabi yine bir uzman tavsiyesiyle kış çayı tüketerek kan dolaşımı ya da tansiyon sorunlarınızın semptomlarını azaltmanız mümkün.
Kış Çayı Nasıl Yapılır?
Yukarıda verilen karışık kış çayı faydalarının ardından sıra tarife geldi. Kış çayı nasıl yapılır? Gelin, en yararlı içerikleri kullanarak bir kış çayı nasıl yapılır, hep birlikte öğrenelim.
Zencefilli Kış Çayı
En bilinen ve yaygın olarak uygulanan kış çayları arasındaki zencefilli kış çayı, bağışıklığı güçlendirmeden zindelik vermeye kadar pek çok anlamda olumlu etkilere sahip. Herhangi bir alerjik durumunuz yoksa siz de kış aylarında zencefilli bir kış çayı demleyerek sıcak kalabilir ve şifalanabilirsiniz. Gelelim tarife…
Malzemeler:
- Taze zencefil
- Limon
- Bal
Zencefilli Kış Çayı Nasıl Yapılır?
Burada malzemeler, kişi sayısına göre ayarlanmalı. Örneğin eğer sadece kendiniz için kış çayı hazırlayacaksanız zencefili baş parmağınız büyüklüğünde kullanmanız yeterli olacaktır. İlk aşamada zencefili ya ince ince dilimleyin ya da rendeleyin ve bir kupanın içine alın. Kaynatıp biraz ılımaya bıraktığınız suyu ise zencefilin üzerine dökün. Zencefil orada bir süre demlenmeli. Bundan sonrası son derece kolay. İçine keyfinize göre bal, pekmez, limon suyu, karanfil tarçın gibi baharat ve meyveler ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.