Medyanoz ve Üniversite Medya Birliği ortaklığında Türkiye genelinde 25 üniversitede yapılan araştırmayla öğrencilerin yerli ve yabancı sosyal mecralarla ilgili bilgi seviyesi ölçüldü.
Araştırma 1 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında, 15’i devlet üniversitesi, 10’u özel üniversite olmak üzere toplam 25 üniversiteden 1238 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. Yapılan araştırmada öğrencilerin yerli ve yabancı sosyal mecralar hakkındaki bilgi düzeyleri, bu mecraları düzenli kullanma alışkanlıkları ve medyanın yerli ve yabancı sosyal mecralara karşı yaklaşımı hakkında sorular soruldu.
Üniversiteliler Yerli Sosyal Mecralar Konusunda Daha Az Bilgi Sahibi
Araştırma kapsamında öğrencilere bazı kavramlar (debe, caps, şuku, tbt, rt, bitmoji) verildi ve bunların hangi yerli sosyal mecralar ile alakalı olduğu soruldu. Öğrencilerin bu kavramları doğru eşleştirme oranı %49 olarak karşımıza çıktı.
Aynı soru, yabancı sosyal mecralara uyarlandığında öğrencilerin %79’u eşleştirmeleri doğru yaptı.
Bu iki soruya verilen yanıtlardan çıkan sonuca göre öğrencilerin yerli sosyal mecralar ile alakalı kavramlar hakkında daha az bilgi sahibi olduğu ortaya çıktı.
Erkekler Yerlide, Kızlar Yabancıda Önde
Yerli ve yabancı sosyal mecralar ile ilgili kavramlara verilen yanıtlara baktığımızda, yerli platformlar bazında erkek öğrenciler kız öğrencilerden daha çok doğru yanıt verirken yabancı platformlar bazında kız öğrencilerin erkeklerden daha çok doğru yanıt verdiği görüldü.
En Çok Zuckerberg Tanınıyor
Üniversite öğrencilerine yerli ve yabancı sosyal mecraların kurucuları sorulduğunda, yerli platformların kurucularına doğru yanıt verilme oranı %35 olarak karşımıza çıkarken yabancı platformların kurucularına ilişkin sorulara %72 oranında doğru yanıt verildi.
Araştırmada yerli sosyal mecra kurucularının, yabancılar karşısında çok fazla bilinirliği olmadığı ortaya çıkarken en popüler ismin %93 doğru yanıt oranı ile Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg olduğu ortaya çıktı.
Öğrenciler Instagram’ı Daha Çok Seviyor
Üniversite öğrencilerinin yerli sosyal mecralar için ön plana çıkan düzenli kullanma alışkanlığına yönelik oranlar şu şekilde;
Her 100 öğrenciden 46’sı Onedio, 42’si Ekşi Sözlük, 19’u İnci Sözlük, 13’ü Scorp ve 12’si Uludağ Sözlük’ü düzenli olarak takip ediyor.
Yabancı sosyal mecralar için düzenli kullanma alışkanlıklarına yönelik oranlar ise şöyle;
Instagram %88, Facebook %72, Snapchat %69, Twitter %61, Swarm %43.
Oranlara bakıldığında üniversite öğrencilerinin yabancı sosyal mecraları daha düzenli takip ettikleri ve en çok fotoğraf – video paylaşım platformu olan Instagram’ı tercih ettikleri görüldü.
(Not: Araştırmada bir öğrencinin birden fazla sosyal mecrayı tercih etmesine olanak verilmiştir.)
Öğrencilere Göre Medya “Yabancı”ya Daha Çok Yer Veriyor
Medyanoz ve Üniversite Medya Birliği ortaklığında yapılan çalışmada öğrencilere ülkemiz yayın kuruluşlarının sosyal mecralar hakkında haber yaparken yerli mecralara mı yabancı mecralara mı daha çok yer verdiği soruldu. Öğrencilerin %16’sı yerli platforma ağırlık verildiği görüşünü paylaşırken %84’lük büyük bir çoğunluğu ise medyanın yabancı sosyal medya siteleri hakkında daha çok haber yaptığı görüşünü savundu.