“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” İletişim Kampanyası’nın açılış etkinliği gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) işbirliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı – İMEP)” kapsamında hayata geçirilecek İletişim Kampanyası, 26 Mayıs 2022, Perşembe günü OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile başladı. Açılış etkinliğine, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile TESK’in ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, çırak öğrenci yetiştiren işverenler, OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi eğitimcileri, öğrencileri ve öğrencilerin aileleri katıldı.
Eğitim dışı kalmış Türk ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocukların çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitimler almalarına katkı sağlayan en kapsamlı programlardan biri olan İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) hayata geçiriliyor. İMEP, örgün eğitim sisteminin içinde yer alan çıraklık eğitiminin avantajlarına vurgu yaparak, gençlerin eğitimde kalmalarını ve kayıtlı istihdama hazırlanmalarını destekliyor. Böylece nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Program çocuk işçiliğinin zararları ve çırak öğrenci hakları üzerinde durarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile 12 ilde 36 mesleki eğitim kurumunda yürütülen İMEP, 1 Ocak 2020’de başladı ve 2023 yılının sonuna kadar devam edecek.
Ülkemizdeki aileler, çocuklar ve işletmeler başta olmak üzere, kamuoyunu çıraklık eğitimi konusunda bilgilendirme ve çıraklık eğitiminin avantajlarını anlatarak toplum gözünde değerini artırma eksenleri çerçevesinde planlanan İMEP İletişim Kampanyası’nın ana teması “Ustalık Yolunda: Çıraklık Eğitimi” olarak belirlendi. İletişim Kampanyası’nın, İMEP kapsamındaki 36 mesleki eğitim kurumunda, TESK yerel örgütlerinin iş birliğinde hayata geçirilmesi planlanıyor.
İMEP İletişim Kampanyası Açılış Etkinliğinde, MEB MTEGM Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, TESK Genel Sekreter Yardımcısı Av. Fatma Yasemin Ertekin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyo-Ekonomik Kalkınma Program Yöneticisi Feyhan Evitan Canbay, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Direktörü Tanguy Denieul ve Expertise France İMEP Ekip Lideri Dr. Fatma Özdemir Uluç, çırak öğrencilere ve davetlilere seslenerek çıraklık eğitiminin önemini vurguladılar.
Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına konuşan Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak rutin faaliyetlerimizi gerçekleştirirken yabancı uyruklu öğrencileri de göz önüne alarak planlamalarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda çeşitli projeler aracılığı ile eğitim alanındaki sorunlarını gidermek, onların eğitim ve beceri düzeylerini yükselterek işgücü piyasasında kayıtlı istihdama geçişlerini kolaylaştırmak konusunda uzun süredir mesai harcıyoruz. Bu soruna en etkili ve kapsayıcı çözümlerden biri olarak mesleki eğitim merkezlerimizde verilen çıraklık eğitimini görmekteyiz,” dedi.
TESK Genel Sekreter Yardımcısı Av. Fatma Yasemin Ertekin, “Günümüz gerçeğinde ‘Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim’ olmazsa olmazdır. Günümüzde mesleki eğitim seviyesi, ülkelerin gelişmişlik ölçülerini belirleyen unsurların başında gelmektedir. Değişimin baş döndürücü bir hızda devam ettiği bir dünyada, ülkeler, mesleki ve teknik eğitim çerçevesinde geleceğe dair kalıcı ve etkili adımlar atabilmenin zorunluluğunu hissetmektedir. Etkili ve geleceği kucaklayacak bir mesleki eğitim anlayışı ve politikaları ile ülkemizin gelecek yıllara daha güçlü bir ülke olarak gireceğinden şüphemiz yoktur,” açıklamasında bulundu.
Expertise France İMEP Ekip Lideri Dr. Fatma Özdemir Uluç, “Çıraklık eğitimi çocuğu merkeze alarak, aileyi, mesleğin teorik temellerini devlet koruması ve güvencesinde öğreten okulu ve öğrencilere uygulayarak bir mesleği tüm yönleriyle öğrenme fırsatı veren ve bu yönüyle bir kamu hizmeti olan eğitimin sorumluluğunu paylaşan işletmeleri bir araya getiren dört dörtlük ve dört yıllık bir eğitim modeli. Öğrenciler; yaparak ve yaşayarak bir mesleği, sanatı tüm incelikleriyle öğrenmekle kalmıyor temel yaşam becerilerini de kazanıyorlar. Okul ve işletmelerin ve en çok da öğrencilerin iletişim becerileri ve kişisel gelişimlerini destekleyen atölyelerle çıraklık eğitimini ve kurumlarını tanıtmak konusunda elçi olmalarını sağlamak istiyoruz,” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı