İTÜ Vakfı, Doğa Kolejleriyle ilgili müzakereleri olumlu yönde devam ettiğine yönelik açıklamalarda bulundu.
İTÜ Vakfı’ndan yapılan açıklamada “Bugün kamuoyuna farklı kaynaklardan yansıyan haberler dolayısıyla bir açıklama yapılması gereği doğmuştur. İTÜ Vakfı, Doğa Kolejleriyle ilgili müzakereleri olumlu yönde devam ettirmektedir. Kamuoyu bilgilendirmesi en kısa zamanda İTÜ resmi kanallarından yapılacaktır” denildi.
İTÜ Vakfı kimin? İTÜ Vakfı’nda hangi okullar var?
Doğa Koleji’ni 800 milyon TL artı borçlarına karşı alacağı iddia edilen İTÜ Vakfı kimin? Ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?
İTÜ Vakfı, İstanbul Teknik Üniversitesi’ni desteklemek amacıyla kurulmuş bir vakıf. İTÜ Vakfı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin daha fazla güçlenmesi ve çağdaş düzeye ulaşması için maddi ve manevi katkılarda bulunmak temel amacıyla 4 Nisan 1984 tarihinde kuruldu. İTÜ Vakfı Yönetimi, kuruluş aşamasındaki gelişme, kaynak sağlama ve yatırım felsefesini belirlerken; İTÜ mensup, öğrenci ve mezunlarına hizmet verecek iktisadi işletmelerin oluşturulmasını ve tüm yatırımların İTÜ kampüslerinde yapılmasını öncelikli hedefler olarak seçti.
Bu çerçevede, İTÜ için prestij kaynağı olan ve sosyal yapıyı kuvvetlendiren Eğitim Tesisleri, Kültür ve Sosyal Tesisler, Spor Tesisleri, Yurtlar İşletmesi ve Ar-Ge İşletmesi kurularak, bunların hedeflenen kitleye hizmet vermesi sağlandı ve bu şekilde kaynak yaratıldı. Bu tesisler geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Yasası gereğince Üniversiteye devredildi. Günümüzde ise bir bölümü, Vakıf şirketleri kanalıyla üniversiteden kiralanmak suretiyle işletiliyor.
İTÜ Vakfı kuruluş yılından itibaren, sosyal ve kültürel içerikli amaçlar doğrultusunda her yıl 500’ü aşkın öğrenciye karşılıksız eğitim ve barınma bursu; başarılı öğrencilere, sporcu öğrencilere, bölüm birincilerine, okullara, öğretmenlere ödüller verdi, 4000’in üzerinde İTÜ mensup ve mezununun üye olduğu Sosyal Kulüp’ü kurdu.
Ders kitabı ve referans kitap niteliğinde 70 civarında eserin basımını gerçekleştirerek literatüre kazandıran Vakıf, üç ayda bir yayımlamakta olduğu İTÜ Vakfı Dergisi kanalıyla üniversite ve mezunlar arasında köprü oluşturdu; ayrıca, Bilim ve Teknoloji Ödülleri verdi, İTÜ birimlerince düzenlenen bilimsel, sosyal, kültürel, sportif etkinliklere ve çeşitli kademelerde görev yapan personele destek sağladı.
İTÜ Vakfı, faaliyetlerinin kapsamını genişletmek amacıyla, ortaklık şeklinde kurduğu veya iştirak ettiği şirketler 3M ARGE A.Ş., İTÜNOVA Teknoloji A.Ş. ve OTAM A.Ş. kanalıyla İTÜ’nün AR-GE faaliyetlerini destekliyor, üniversite-sanayi işbirliğine ve dolayısıyla toplumun bilimsel ve teknolojik açıdan gelişmesine katkıda bulunuyor.
İTÜ VAKFI’NDA HANGİ OKULLAR VAR?
Özel Dr. Sedat Üründül Anaokulu
Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu
Özel Ekrem Elginkan Lisesi
Özel Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu
Özel İzmir Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu, Lisesi
İTÜ VAKFI YÖNETİM KURULU’NDA KİMLER VAR?
Prof. Dr. Mehmet KARACA (Rektör) / Başkan
Yük. Müh. O. Naci ENDEM (Başkan Yrd.)
Yük. Müh. A. Ülkü ARIOĞLU (Başkan Yrd.)
Yük. Müh. Güner KOÇEL (Sayman Üye)
Prof. Dr. Tayfun KINDAP
Prof. Dr. Güven ÖNAL
Prof. Dr. Sinan Mert ŞENER
Prof. Dr. Eşref ADALI
Suat Necat ÖNEY
Genel Sekreter: Kenan ÇOLPAN
Genel Sekreter Yrd.: Kenan METE
İTÜ VAKFI’NIN KURULUŞ AMAÇLARI
İTÜ Vakfı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin güçlenmesi ve çağdaş düzeye ulaşması için maddi ve manevi katkılarda bulunmak temel amacıyla 4 Nisan 1984 tarihinde resmen kurulan ve Kasım 1986 da vergi muafiyeti kazanan İTÜ Vakfı kuruluş yılından itibaren amaçlar doğrultusunda emin adımlar atmıştır. Vakıf Yönetimi, kuruluş aşamasındaki gelişme, kaynak sağlama ve yatırım felsefesini belirlerken; İTÜ mensup, öğrenci ve mezunlarına hizmet verecek iktisadi işletmelerin oluşturulmasını ve tüm yatırımların İTÜ kampüslerinde yapılmasını öncelikli hedefler olarak seçmiştir.
Bu çerçevede Eğitim Tesisleri, Kültür ve Sosyal Tesisler, Spor Tesisleri, Yurtlar İşletmesi ve Ar-Ge İşletmesi kurularak, bunların hedeflenen kitleye hizmet vermeleri sağlanmış ve bu yolla kaynak yaratılmıştır. İTÜ Vakfı, Sosyal ve Kültürel içerikli amaçlar doğrultusunda da; her yıl 500 öğrenciye karşılıksız burs ile başarılı öğrencilere, okullara, öğretmenlere ödül vermiş, 4000’in üzerinde İTÜ Mensup ve Mezunun üye olduğu Sosyal Klübü kurmuştur. 50 civarında kitap basarak öğrencilerin hizmetine sunulmuş, İTÜ Vakıf Dergisi 3 ayda bir, İTÜ Vakfı Haber bülteni ayda bir yayınlanarak mezunlarla iletişim sağlanmıştır. Ayrıca Bilim ve Teknoloji ödülleri ihdas edilmiş, İTÜ birimlerince düzenlenen bilimsel etkinliklere destek sağlanmıştır. Vakfın İTÜ’ye ve camiaya olan hizmetleri bugün olduğu gibi bundan sonra da aynı heyecanla devam edecektir.
Toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak üzere bilim ve teknoloji alanında araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu yolda yapılanları desteklemek ve araştırma sonuçlarını yayınlamak.
Mal ve hizmet üretiminde bulunan kuruluşlardan özellikle kamu kuruluşlarından gelen istekler üzerine veya doğrudan doğruya çeşitli üretim teknolojilerinde kaliteyi yükseltici, üretimi artırıcı ve maliyetini düşürücü işletme metodlarına ilişkin araştırmalar yapmak veya yaptırmak suretiyle ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmak.
Kamu kurumları ve bilimsel kuruluşlarla ilişki kurmak suretiyle kamu hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapmak, yapılmasını desteklemek ve uygulamalarına yardımcı olmak.
Başta İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri olmak üzere özellikle teknik alanda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında her türlü yardımda bulunmak.
Teknik alan başta olmak üzere eğitim yapan tesisler, okullar kurmak ve kurslar açmak, üniversitede yabancı dilde eğitimi destekleyici ve yaygınlaştırıcı katkılarda bulunmak ve yabancı dil kursları açmak.
Kültür, sağlık, spor, beslenme, konaklama, araştırma ve basım merkezleri gibi tesisler kurmak, kurulmasına yardımcı olmak ve bu tesisleri çalıştırmak, işletmek.