12.Kocaeli Kitap Fuarı’nda; Sanal gerçeklik Metaverse, Kişilik, Reorganizasyon ve Özgüven konuları ele alındı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12. düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı vatandaşları kitaplarla buluşturmanın yanı sıra birbirinden farklı söyleşilerle de güncel hayata yönelik fikirlerin ele alınmasına olanak sağlıyor.
SİYASETTEN, ŞİİRE HER ALANDA SÖYLEŞİ İMKANI
Kitap Fuarı’nın Süleyman Paşa Salonu da birbirinden önemli ve farklı alanlardaki kalemleri ağırladı. Siyaset Bilimci, dijital stratejist, yazar Asaf Tahir ‘Sanal Gerçeklik’, Metin yazarı yayın evi sahibi Alptekin Cevherli, “Kimliksiz’, Av. Gürkan Uysal “Devletin ‘Reorganizasyonu’, Kişisel Gelişim Uzmanı Haluk Öztekin ise ‘Özgüven’ konularında söyleşiler gerçekleştirdi.
METAVERSE DÜNYASINDAN UZAK KALMAYIN
Süleyman Paşa Salonu’nun ilk konuğu “Sanal Gerçeklik” konu başlığı ile Siyaset Bilimci, dijital stratejist, yazar Asaf Tahir oldu. Tahir, Metaverse’in Türkiye’de ciddi anlamda hızlı bir gelişme kaydettiğini dile getirerek, bu süreçten uzak kalanların ileride iş bulmakta zorlanacağı kaydetti. “Yazar Asaf Tahir, “Metaverse Dünya’yı kasıp kavuran bir teknoloji haline geldi Türk vatandaşının bu teknolojik gelişimden geri kalmamasını istiyorum. Yüz yüze süreç artık geride kalıyor. Biz de hızlı bir giriş yapıyoruz. Yazılım alanında herkesin kendini geliştirmesi gerekiyor. Çünkü artık her şeyin kodlarla, yazılımla hareket edeceği bir dünyaya adım atıyoruz. Teknolojiyi takip etmeyen insanlar zamanı geldiğinde işsiz kalma durumun da kalabilir. Sadece bu sebepten dolayı bile kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Dolandırıcılık ya da taciz olaylarına karşı Türkiye Bilgi Teknolojisi Üst Kurumu var. Ama bu kurumun yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum. Bu sebepten Denetleme Kurumunun Metaverse denetleme alanı oluşturulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
KENDİNİZİ DOĞRU TANITMAK İÇİN ÖNCE KENDİNİZİ TANIMALISINIZ
Öte yandan şair ve metin yazarı yayın evi sahibi Alptekin Cevherli Süleyman Paşa Salonu’nda bir söyleşi gerçekleştirdi. Herkesin bir marka değeri ve kimliği olduğunu kaydeden Cevherli, “Kendimizi doğru tanımamız gerekiyor. Bunun için kendimiz dışında etrafımızı iyi incelemeliyiz. Bize öğretilenden başka bir dünya olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bazen bize öğretilenlerin doğru olmadığını öğreniyoruz ama geç öğreniyoruz. Bir insanı seviyorsak; neyini seviyoruz, niye seviyoruz çok iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.
REORGANİZASYON İÇİN 3 PLANA İHTİYAÇ VAR
Süleyman Paşa Salonu’nun Alptekin Cevherli’den sonraki konuğu, Av. Gürkan Uysal oldu. Uysal, “Devletin Reorganizasyonu” konulu söyleşisiyle devlet yapısının yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu savundu. Av. Gürkan Uysal “Bizim devlet yapımızın da dönüşüme uğraması gerekiyor. Devletimizin ‘Reorganizasyon’ için 3 plana ihtiyacı var. Devletin öncelikle zihniyet değişikliğine gitmesi gerekiyor. Devlet son derece önemli bir kurum. Fakat makama saygı anlayışını kaldırmamız gerekiyor. Devlet bir toplumsal sözleşmedir. Bu toplumların biz olabilmesi için biz fikrinin benimsenmesi gerekmekte. Dini, ırkı, kültürü ne olursa olsun biz olabilmeli” dedi.
DEVLETİN TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ
Uysal “İkinci olarak devletin teşkilat yapısında yani yasama, yürütme, yargıda değişiklik yapılmalı. Meclis yapısında bir takım değişiklikler yapılmalı. Seçim barajının seçmen iradesini şekillendirdiği için kaldırılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Dar bölge sistemi ya da daraltılmış bölge seçim sistemini getirirsek mevcut Parlamenter sistemi güçlendirebiliriz. Üçüncü olarak siyaset kurumumuzu yeni baştan dizayn etmemiz gerekiyor. Mecliste 2 dönem kuralı mutlaka uygulanmalı. Delege sistemine son vermemiz gerekiyor. STK’lardan siyasi partilerden kaldırılıp bireysel oy kullanımına geçmemiz gerekiyor. HSK’nın adalet bakanlığından çıkartılıp HSK’nın bağımsızlığını sağlamalıyız. Yargının yürütmeden ayrılması şart. Yapılan bu değişikliklerin yeni bir anayasa ile bağlayıcı hale getirilmeli” diye ifade etti.
BİLGİNİ ARTTIR, HER GÜN AZ DA OLSA KİTAP OKU
Öte yandan eğitimci yazar aynı zaman da kişisel gelişim uzmanı Haluk Öztekin de ‘Özgüven nasıl kazanılır’ konulu söyleşi ile okurlarıyla buluştu Özgüven ve başarının arttırılması için bilginin arttırılması gerektiğini savunan Öztekin, “Birilerini düşünmemiz gerekiyorsa önce kendinizi düşünün. Aklın varsa kendini sev ve kendini olduğun gibi kabullen. Ters elle yazı yazmak insanı farklı düşünmeye sev keder. Özgüven için sabah kalktığınızda aynadaki kendinize gülümseyin, güzel sözler söyleyin. İnsanların iyi yönlerini söyleyin. Güzel sözler evrenin hediyeleridir. Ve en önemlisi her gün az da olsa kitap okumaya çalışın” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı