Ankara Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı araştırmaya göre, korona virüsü salgını döneminde eğitimlerine uzaktan ve sanal ortamda devam eden 100 öğrenciden 65’i kaygı bozukluğu yaşıyor. Öte yandan öğrencilerin karşılaştıkları sorunların başında internet ve bilgisayar yokluğu gelirken, öğrenciler, online eğitim süreci boyunca ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor.
Korona virüsü salgınının kontrol altına alınmasına dönük tedbirler kapsamında birçok kamusal alandaki faaliyetlere kısıtlama getirilirken, ülkede ilk ve orta dereceli okullar başta olmak üzere üniversiteler de uzaktan ve sanal eğitime geçiş yaptı. Salgın döneminde eğitimlerine uzaktan ve sanal ortamda devam eden üniversite öğrencileri, karşılaştıkları sorunların başında internet ve bilgisayar yokluğunun geldiği belirtiliyor.
‘ÖĞRENCİLER UZAKTAN EĞİTİMDE BİRÇOK SORUN GÖRÜYOR’
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri, online eğitimin teknik işleyişini değerlendirmek ve öğrencilerin pandemi sürecinde eğitime devam etmeye çalışırken yaşadıkları sorunları ve talepleri araştırmak üzere anket çalışması gerçekleştirdi. “Ankara Üniversitesi Online Eğitim Süreci Anket Raporu” başlıklı araştırmaya toplamda 874 öğrenci katıldı. Araştırmada, uzaktan eğitim sürecinin verimliliğinden, ödev sistemindeki adaletsizliğe kadar birçok soruna değinildi. Uzaktan eğitim sürecinin verimliliğine dair yer alan soruya verilen cevaplar, durumun vahametini ortaya koyuyor. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 65’i uzaktan eğitimde birçok sorun görmekte, öğrencilerin yaklaşık yüzde 25’i ise tamamen verimsiz olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin sadece yüzde 10’u sistemden memnun olduklarını ifade ediyor.
‘ONLİNE DERSLER SÜREKLİ OLARAK TAKİP EDİLEMİYOR’
Ankete göre, Ankara Üniversitesi öğrencilerin büyük bölümü ise online dersleri sürekli olarak takip edemiyor. Öğrencilerin yüzde 11.1’i dersleri devamlı takip ettiğini söylerken, yüzde 28.3’ü dersleri zaman zaman takip edebildiklerini belirtiyor. Öğrencilerin yüze 14,6’sı ise dersleri hiç takip edemediklerini söylüyor. Öğrencilerin derslere devam edememe sebeplerinden biri de kendilerine ait bilgisayarlarının bulunmaması. Araştırmaya katılan öğrencilerden çoğunluğunu oluşturan yüzde 47,7’sinin kişisel bilgisayarları bulunurken, yüzde 37.9’u bilgisayarı ailesi ile ortak kullanıyor. Yüzde 13,8’sinin ise hiç bilgisayarı yok.
‘YÜZDE 36’SINA GÖRE SİSTEM ADALETSİZ’
Araştırmada, YÖK tarafından, online eğitim sürecini kolaylaştırmak adına öğrencilerin hatlarına tanımlanacağı söylenen 6 GB internet konusunda da dikkat çeken veriler bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 22’si 6 GB interneti kullanmayı denediklerini, ancak kullanamadıklarını ifade ederken, öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’i kullanmayı dahi denememiş. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 50’si vize ödevlerini yapamamışken söz konusu katılımcılar yine de final sınavları için ödev sistemini tercih ediyor. Öğrencilerin yüzde 15’i ödev sisteminin adil olduğunu düşünürken, öğrencilerin yaklaşık yüzde 36’sı büyük oranda sistemin adaletsiz olduğunu ifade ediyor. Öğrencilerin yüzde 65’e yakın kısmı pandemi sebebiyle kaygı bozukluğu yaşadıklarını ifade ederken, yüzde 84’ü online eğitime odaklanma konusunda sorun yaşadıklarını belirtti. Öte yandan korona virüsü salgını sürecinde uzaktan eğitime devam eden öğrencilerin yüzde 21’i ailelerinde gelir kaybı olduğunu, yüzde 62’si de ekonomik zorluk yaşadıklarını belirtiyor.
‘ONLİNE EĞİTİM SÜRECİ BOYUNCA İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI’
Ankara Üniversitesi öğrencileri tarafından uzaktan eğitime ilişkin yapılan araştırma sonunda Yüksek Öğretim Kurumu ve üniversite yönetimini işaret edilerek, “YÖK ve üniversite yönetimi kendi sorumluluklarını öğrencilerin üzerine yükleyerek öğrencileri mağdur etmeyi bir an önce sonlandırmalıdırlar. Öğrencilerin online eğitim süreci boyunca ihtiyaçları karşılanmalıdır. Okul yönetimi akademik takvim ve sınavların yapılış şekline dair alınan kararları, öğrencilerin sorun ve taleplerini göz önünde bulundurarak tekrar değerlendirmelidir” ifadelerine yer verildi.