Son zamanlarda yatırım aracı olarak kullanılan kripto paralar konusunda uyaran Dr. Cahit Sönmez, bu paraların hukuki zemininin olmadığını hatırlattı ve henüz regüle edilmediğini vurguladı.
Son zamanlarda özellikle gençlerin kripto paralara yönelmesi, dikkatleri bu noktaya yoğunlaştırıyor. Elon Musk’un Tesla’nın satışında bu parayı kabul etmesiyle daha fazla popülerleşen kripto paralar konusunda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cahit Sönmez uyarılarda bulundu.
Sönmez, kripto paraların hukuki zemini olmadığını vurgulayarak paranın alındığı aracı kurumların iflas etmesiyle paranın kaybedilebileceğine ve hak aranamayacağına dikkat çekti. Ayrıca bu paralarda regülasyon olmadığını belirterek yatırım yaparken daha fazla dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
‘REGÜLASYON YOK DAHA DİKKATLİ OLUNMALI’
Vatandaşların “kısa yoldan köşeyi dönme ve sürü psikolojisiyle” kripto paralara yöneldiğini fakat burada regülasyon olmadığı için yatırım yaparken daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Farklı kaynaklardan edinilen finansal fonları lütfen bu araçlara kanalize etmeyin. Aksi taktirde kayıp durumunda hem evinden, arabasından olacak, bir de banka kredisi sırtına yüklenmiş olacak. Lütfen tasarruflarımız ölçüsünde yatırım araçlarına yönelmemiz lazım” dedi.
Sönmez, kripto paraların bir ülkenin ulusal parasından farkı olduğunu anlatarak, kripto paraların arzının sabitken ulusal paraların arzının sınırsız olduğunu kaydetti. Sönmez sanal mecralar üzerinden yapılan uygulamalarla kripto paraların satın alındığını hatırlattı.
‘HUKUKİ ZEMİNİ YOK’
Kripto paraların borsada işlem gören diğer varlıklar gibi regülasyona tabi olmadığını vurgulayan Sönmez, merkez bankalarının yaygınlaşan bu parayı regüle etmeyi düşündüklerini aktararak, “Şu anda hukuki zemini yok. Ne kripto paraların hukuki zemini var, ne de bunun ticaretinin yapıldığı dijital ortamlarla ilgili bir düzenleme var” açıklamasında bulundu.
‘GÜVEN SORUNU VAR’
Regüle olmayan bu paranın güven sorunu bulunduğuna dikkat çekerek, paraların alındığı aracı kurumların iflas etmesi halinde paranın gidebileceğini ve hukuki olarak hak da aranamayacağını ifade eden Sönmez, “Şu anda geldiğimiz noktada bir kazanın olmadığını görüyoruz” diye ekledi. Sönmez, Bitcoin yaygınlaştıkça, regülasyonunun yapılmak zorunda kalınabileceğini da sözlerine ekledi.
‘TÜRKİYE’DE YAYGINLIĞI DÜŞÜNDÜRÜCÜ’
Sönmez, “Şu anda regülasyon olmadığı için yaş sınırı yok. İsteyen bir çocuk bile alım satımını yapabilir. Burada düşündürücü olan Türkiye’de neden bu kadar yaygınlaştığı. Yanılmıyorsam Türkiye, Avrupa’da birinci, Dünya’da da ilk beşe giriyoruz” diye konuştu.
‘KAYBEDİLEN PARA SADECE YATIRALAN MİKTAR’
“Burada bir kumar gibi meta var. Biz bunun spekülatif hareketinden para kazanmaya çalışıyoruz” diyen Sönmez, kripto parada insanların kaybedeceği paranın sınırlı olduğunu ve kaldıraç piyasaları gibi olmadığını söyleyerek, kaybedilecek paranın sadece yatırılan miktar kadar olduğunu ekledi.
Sönmez, insanların kitle psikolojisiyle bu işe fazla önem verdiklerini söyleyerek borsada da aynı şeyin yaşandığına işaret etti ve “Pandemi döneminde dip yaptıktan sonra çıkışta hesap sayısı 2 milyona ulaştı… Bizde böyle bir şey, komşuluk akrabalıkta tanık oluruz. Ya şu ilacı içtim çok iyi geldi gibi. Ne yazık ki finansal tavsiyelerde de bilgi ağı çok hızlı çalışıyor. Ne yazık ki o kitle psikolojisine dönüşüyor” dedi.