Kripto vurgunlarının önüne nasıl geçilir?

Prof. İbrahim Ekşi: Kripto paraların spekülasyon veya yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek ve sadece ödeme aracı olarak kullanılacak, değeri kontrol altına alınacak.”

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ekşi kripto paralar üzerine dikkat çekici bilgiler verdi.

Prof. Ekşi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) tarafından Ankara’da düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ konulu programda konuştu.

‘Finans Piyasalarının Bugünü, Yarını ve Milli Ekonomi Modeli’ne Göre Olması Gereken Durumu’ konulu bir sunum yapan İbrahim Ekşi, “Sanal paraları ortaya çıkaran kişi bile belli değil. Merkezi bir otoritesi yok, arkasında bir devlet gücü yok. On binin üzerinde sanal para var. Hepimiz Bitcoin’i biliyoruz ama Bitcoin’in dışında 10 bin çeşit sanal para var. Bunlar herkes tarafından alınıp satılıyor. Şu anda 3 trilyon dolara yaklaşmış bir işlem hacmi var. Bu kadar para olur da vurgun olmaz mı? Türkiye’de geçen yıl yaşadığımız bir hadise Thodex diye bir kripto para platformu var biliyorsunuz. Burada yaklaşık 2 milyar dolarlık bir para uçtu gitti. Onun dışında Onecoin, Plustoken, Bitconnet, Savings&Trust, Pincoin ve Ifon diye epey bir şirket dolandırıcılık yapmış. 2021 yılında kripto para dolandırıcılığı sebebiyle yaşanan kayıplar 14 milyar dolar. Son günlerde de bazı sanal paralarda yüzde 99’a varan değer kayıpları söz konusu yani para erimiş. Zaten bizim piyasamızda keriz silkeleme diye literatüre girmiş bir kavram vardır. Bu resmen bir keriz silkeleme. O yüzden bu tür finansal kurumlarda oyun oynarken, alış veriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Paradan para kazanmaya yönelik bir eğilim söz konusu, bu bir realite. Siz reel sektörü ikinci plana iterseniz, siz insanların tarımdan, sanayiden, hayvancılıktan, sanayiden elde ettiği parayı önemsemez oraya gereken teşviki vermezseniz insanlar da paralarını götürüp FX piyasaya, sanal paralara veya borsalara yatırıyor. Oralarda işlem yapanların yaş ortalaması 15 – 16’ya düşmüş durumda. 300 – 500 lira ile bu piyasalara giriliyor” dedi.

MEM’in Banka ve kripto paralara bakışı…

“Prof. Dr. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modeli (MEM) buna kesin bir çözüm buluyor” diyen Prof. Dr. İbrahim Ekşi şöyle devam etti; “MEM diyor ki, bankalar sıfır faizli sistemle tefecilikten kurtarılıp kendi esas işlevlerine geçmelidir. Diğer taraftan bankalar, para satmak yerine basılan maliyetsiz parayı vatandaşa ulaştırmada köprü görevi görmelidir. Bankacılık sistemi çok acayip kar açıklıyor. Tabi açıklarlar; yüzde 14 ile parayı Merkez Bankası’ndan alıyor, yüzde 28-30 ile size bize satıyor. Şimdi bunlar kalkınmasınlar da ben mi kalkınayım. Milli Ekonomi Modeli’nde gerçek amacına ulaşan bankalar, paranın tekelleşmesinin de önüne geçmek üzere bir fonksiyon icra edecek. Devlet kripto parasını çıkaracak ve bunu devlet-millet ortaklığıyla kullanacak. Bu şekilde kripto paraların spekülasyon veya yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek ve sadece ödeme aracı olarak kullanılacak, değeri kontrol altına alınacak.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.