Erkekler makyaj yapmış kadınları daha havalı görüyorlar, kadınlarsa hemcinslerini baskın bir karakter ve ayrıca hafifmeşrep olarak görmeye daha meyilliler.
Bu sonuçlar Scotland (İskoçya) Stirling Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı tarafından yapılan bir araştırmaya ait. Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, bu ilginç araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
Sebebi kıskançlık
“Araştırma kapsamında iki deney yapıldı. Birinci deneyde, bilgisayar programı kullanılarak kadın yüzlerine standardize edilmiş bir miktarda makyaj uygulandı. Daha sonra bir grup kadın ve erkek katılımcıdan bu yüzleri çekicilik, havalı olma ve baskınlık yönünden derecelendirmeleri istendi.
Genel olarak, deneylerin hem kadın hem de erkek katılımcıları makyaj yapılan yüzlerin estetik olarak daha çekici olduğu konusunda uzlaştılar ama havalı ve baskın karakter olma yönünden yaptıkları derecelendirmeler kadın ve erkekler arasında farklılık gösterdi.
Sadece kadın katılımcılar makyajlı yüze sahip kadınların daha baskın karakter olduğu yönünde fikir beyan ederken, sadece erkek katılımcılar makyajlı yüze sahip kadınların daha havalı olduğunu düşündüklerini belirttiler.
Araştırmacılar, ikinci bir deney yapıp, kadın katılımcılarda makyajlı kadınları daha baskın karakter olarak görme eğiliminin kıskançlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaya çalıştılar. Sonuç pek de şaşırtıcı olmayan şekilde “kadınların makyaj yapan hemcinslerine karşı daha çok kıskançlık hissettiği” yönündeydi. Dahası, araştırmacılar yaptıkları araştırmada, kadınların yüzü makyajlı hemcinslerini erkekler için daha cazibeli ve daha hafifmeşrep buldukları sonucuna vardılar.
Aslında, kadınlar makyajlı hemcinslerini daha çok rakip gibi algılama eğilimiyle ve baskın bir karakter diye değerlendiriyor. Bir diğerini makyajından dolayı belirli bir mesafe koyarak değerlendiriyor. Bir nevi teyakkuz durumu diyebiliriz. Erkekler açısından ise daha çekici ve aynı zamanda hafif meşrep bulurken, makyajlı hemcinslerini erkekler söz konusu olduğunda yine olumsuz bir alana itiyor. Kıskançlık duygularıyla ele alıyor ve buna göre kategorize ediyorlar.”