Eğitimde ‘aşamalı normalleşme’ adımlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 2, 3 ve 4’üncü sınıflarla birlikte 8 ve 12’nci sınıflarda okulda eğitime geçilecek. Özel okullar ve pandemi kurullarının uygun bulduğu köy okullarında da yüz yüze derse başlanacak.
Türkiye’de 21 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitimde uyum haftası geride kaldıktan sonra kamuoyu bundan sonraki sürece kilitlendi. İzlenecek yol haritasını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yüz yüze eğitimin kapsamını genişletiyoruz” dedi. Buna göre, anaokulu ve 1’lerden sonra 2,3, 4, 8 ve 12’nci sınıflarda da yüz yüze eğitime belirlenen şartlarda geçilecek. Diğer sınıflarla ilgili karar ise salgının seyrine göre gelecek haftalarda verilecek.
‘BÖLGE BÖLGE ÖNLEM’ KÖY OKULLARIYLA BAŞLADI
Eğitimde ‘vaka sayısına göre bölge bölge önlem’ modeline ilişkin beklenti artarken bu yönde olumlu adım geldi. Erdoğan, il pandemi kurullarının uygun bulduğu köy okullarında yüz yüze eğitimin önünde engel olmadığını kaydetti. Bu formülün iller bazında hayata geçirilmesine yönelik beklenti oluştu. Özel okullarda eğitimin önünde engel olmadığını da belirten Erdoğan, ihtiyacı olan 500 bin öğrenciye ise tablet dağıtılacağını duyurdu.
MESLEK LİSELİLER SINIFLARDA
21 Eylül’de anaokulları ve ilkokullar için koronavirüs gölgesinde çalan ders zili, bu hafta da meslek liseleri için çaldı.
Eğitimde kademeli okula dönüş devrede… Anaokulu ve 1’inci sınıfların ardından 2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflarda da yüz yüze eğitim belirleren kurallar çerçevesinde başlayacak. Özel okullar ile İl Hıfzısıhha Kurullarının uygun bulduğu köy okullarında yüz yüze eğitimin önü açıldı. Gelecek haftadan itibaren de ihtiyaç duyulan bölgelerden başlayarak 500 bin öğrenciye ücretsiz tablet bilgisayar dağıtımı başlayacak.
Koronavirüs salgınıyla birlikte okullardan, fabrikalara, turizmden, sosyal tesislere, restoranlardan kafe bar ve eğlence mekanlarına kadar pek çok alanda kapılara kilit vuruldu. Sosyal dolaşım ve ekonomik faaliyetler durma noktasına geli. 16 Mart’ta yüz yüze eğitime kapanan okallara dönüşler kademeli olarak başladı. 21 Eylül’de başlayan uyum haftasından sonra gelecek döneme ilişkin belirsizlik sürerken eğitimde atılan yeni normalleşme adımlarını Cumhurbaşkanı açıkladı. Sınırlı şekilde başlatılan yüz yüze eğitimin kapsamının genişletileceğini duyuran Erdoğan şöyle devam etti: 2., 3., ve 4. sınıflarda da yüz yüze eğitimi belirlenen şartlarda başlatıyoruz. Ortaokul 8. ve lise 12. sınıflarda da yüz yüze eğitime geçilecek. Özel eğitim okulları ile köy okullarında da yüz yüze eğitimin önünde herhangi bir engel olmadığı görülmüştür. Diğer sınıflarla ilgili kararı önümüzdeki haftalarda vereceğiz. Okula giden öğrencilerden ricamız temizlik, maske, mesafe kurallarına sıkı şekilde riayet etmeleridir. Bakanlığımız bilgisayar ihtiyacı olan öğrenciler için bir çalışma yürütüyor. İlk etapta ihtiyacı olan öğrencilerimize 500 bin tablet vereceğimiz süreci başlattık. Ülkemizin internet altyapısını da bu ihtiyaca uygun seviyeye çıkartmak için ayrı bir çalışmayı Ulaştırma Bakanlığımız yürütüyor. İlgili kuruluşlarla birlikte yürütmek suretiyle hızla mesafe almanın gayreti içerisinde olacağız.
Öte yandan okulda eğitime dönüşün önemli bir ayağını da meslek liselerinde yüz yüze eğitimin başlaması oluşturdu. Meslek liselerinde öğrenciler okulların yolunu tuttu. Okul girişinde bekleyen öğretmenler, maskesiz öğrencilere maske verdi. Kurallara uyulması konusunda hatırlatmalar yapıldı. Uygulamalı eğitim yapacak olan 10, 11 ve 12’nci sınıflar ders başı yaparken, henüz uygulamalı eğitime geçmeyen 9’uncu sınıflar ise evlerine geri gönderildi. 9’uncu sınıflar için uygulamanın bir hafta sonra başlayacağı duyurulmayınca binlerce öğrenci okullara boşna gelmiş oldu. 7 ay sonra yüz yüze ğitimin başladığı Kırıkkale’de ise okul girişlerinde ateşleri ölçümü yapılıp HES kodları kontrol edildi. Yönlendirme ve uyarıların ardından sosyal mesafe kuralına uyarak eğitim salonlarına alınan öğrencilerin ders saati 30 dakika, teneffüsler 10, öğle arası da 45 dakika olacak. Okullarda dersler uygulamalı olarak anlatılacak.