Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle ihracata gelen kısıtlamalar, tahıl ve ayçiçek ürünlerinin yanı sıra şeker fiyatlarını da vurdu. Rusya’nın şeker ihracatını yasaklamasının ardından çuval fiyatları iki katından fazla yükseldi.
Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş, iki ülkenin de tarım sektörlerindeki arzları dünya piyasalarına sürmesini engelledi. Ukrayna, limanlarının işgal altında olması nedeniyle ihracat yapamazken Kremlin de tahıl ve şeker ihracatını yasakladı. Piyasalarda yaşanan arz eksikliği, fiyatlarda büyük artışların yaşanmasına neden oldu.
Şekerde yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle, Türkşeker’in 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı 700 liraya kadar çıktı. Şekerle üretim yapan sektörlerde imalat ciddi oranda düşerken, Türkşeker’in pancardan şeker üreten şirketler içerisindeki payı yüzde 65’ten yüzde 35’e geriledi.
SAVAŞ İTHALATI BALTALADI
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden sonra Türkiye’nin ayçiçek yağı ithalatı da ağır darbe almıştı. Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıkarken, Rusya’nın Azak Denizi’nde Türkiye’ye ait yağları taşıyan gemilerin çıkışına izin vermemesi krizi derinleştirmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaptığı telefon görüşmesinin ardından kalkan gemiler, piyasadaki arz endişelerini bir süreliğine giderse de savaş diğer birçok ürünün tedarikinde sıkıntılara yol açtı.
ŞEKER İHRACATINI YASAKLADI
Kremlin’den 14 Mart’ta yapılan açıklamada, iç piyasanın korunması için bazı ürünlerin ihracatının durdurulmasına karar verildiği duyurulmuş, ardından gıda piyasalarında büyük dalgalanmalar yaşanmıştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de, Rusya‘nın Ukrayna’ya olan işgal girişimi nedeniyle bütün dünyaya açlığın ve kıtlığın gelmesinden endişe ediyor.
“VATANDAŞA YENİ BİR ZAM DARBESİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, şeker fiyatlarında artışın vatandaşa yeni bir zam darbesi olduğunu söyledi. Şekerde fiyatlar yükselişe geçtiğine dikkat çeken Gürer, şeker üreticisi fabrikaların piyasa fiyatlarını belirlemek istediğine vurgu yaptı.
Gürer, “Bir yıl önce 200 lira olan 50 kg 1 torba şeker bu sene başında 455 TL geçen hafta 600’e, dün itibariyle de bazı özel fabrikalarda 740 liraya bazılarında 800 TL çıktı” dedi. Gürer, Türkşeker ürünü 1 kilo şeker yılbaşında Marketlerde 5.30 krş satılırken fiyatın 8.70 krş çıktığını, şeker fiyatının markette kiloda 10 TL geçtiğini ifade etti.
Şeker pancarı avans fiyatı tonu 1100 TL çıkarılması ile bu yıl Eylül sonu hasat olacak ürün üretim maliyetine yönelik bugünden fiyat belirlenmeye çalışıldığı ve bu nedenle bir artışın söz konusu olduğunu belirten Gürer “2021 yılında Fabrikalar pancarı tonu 420 TL aldı. Ürettikleri şeker bu alım fiyatının ürünü, küspeyi de tonu 600 TL sattılar. Özel sektör fabrikaları bugünden eylülde alacağı pancar için şekeri fiyatlandırma peşine düştü. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyacak ” dedi.