Süresiz nafakaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Cengiz Hortoğlu, “Nafaka belirli bir süre ile sınırlandırılmalı ve kadının yoksulluğu sona ermediği taktirde devreye sosyal devlet fonu girmeli.” dedi ve ekledi: “Erkek SGK değildir.”
“Nafakayı konuşurken ‘Kadınlar’ ya da ‘Erkekler’ diye başlayan söylemlere karşı çıkmamız gerekiyor. Çünkü kadın da erkek de bu toplumun bireyledir. Onları karşı karşıya getirmemeye özen göstermeliyiz.” diyen Avukat Cengiz Hortoğlu, “Bazı çevreler, Türkiye’de 2 milyona yakın nafaka mağduru olmasına rağmen ısrarla ‘tekil’ örnekler ifadesini kullanıyorlar. Sadece Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu 16 bine yakın nafaka mağdurunun imzasını topladı.” ifadelerini kullandı.
“Erkekler nafaka ‘ödemiyor’ değil ‘ödeyemiyor’ demeliyiz”
Bazı kadın derneklerinin, ‘erkekler nafaka ödemiyor.’ ifadelerini de eleştiren Av. Hortoğlu, şunları söyledi:
“Dünyada bu yasanın bir benzeri yok. Kişi 300 lira nafakayı ödemediği için İnsan Hakları Sözleşmesi’ne yüzde yüz aykırı bir şekilde hapis cezası uygulanıyor. 300 lirayı ödeyemeyip de hapse giren bir insanın durumunu incelemek lazım. Örnek sadece bu değil. Nafaka borcu olan bir kişinin emekli maaşına da haciz koyulabiliyor. Bütün bu yaptırımlara rağmen kişinin bu borcu ödemediğini söyleyemeyiz. Ödeyemiyor demek çok daha doğru bir ifade olacaktır.”
‘Nafaka hem erkeğe hem de kadına zulümdür’
“Türkiye’de nafaka ortalaması 262 lira olarak belirlenmiş. Nafakaya ilişkin yasa bundan 31 yıl önce düzenlenmiş. Bu yasa hem kadına hem de erkeğe zulümdür. Eğer 31 yıldır bizim kadına yüklediğimiz vizyon her ay kendisine ödenecek 262 lirayı beklemekse bunun üzerine düşünmek lazım. Bir kadının eğitim ve meslek düzeyi çok gerilerdeyse bunun sorumlusu eş değil. Erkek SGK değildir. Örneklere baktığımızda erkekler, ‘Eşim benimle evlendi diye yoksul olmadı ki. Zaten yoksuldu.’ diyor. Nafaka ne kadını ne de erkeği mağdur etmemeli. Nafaka belirli bir süre ile sınırlandırılmalı ve kadının yoksulluğu sona erecek durum oluşmazsa sosyal devlet fonu devreye girmeli.”