Kulüplerde pik yapan vakalara rağmen 12 Haziran’da ligleri başlatma ısrarını sürdüren TFF Başkanının “Virüse yakalanan futbolcular olursa onları ayıklayıp devam ederiz” sözleri tepkileri artırdı. Alt liglerde önlemlerin yetersiz kalacağına dikkat çekilirken aileleriyle birlikte risk altında olan teknik adamlar ve futbolcular liglerin bitirilmesini istiyor.
Erken normalleşme adımlarının birçok kentte vaka sayısında artışa neden olduğu süreçte 19 Mart’ta iptal edilen futbolda maçların 12 Haziran’da başlaması kararı ve eğitimde de ders başı takvimi için haziran ayının işaret edilmesi tepki çekti. Türkiye Futbol Federasyonu Nihat Özdemir’in ligler başladıktan sonra koronavirüse yakalanan futbolcuları ayırarak sağlıklılarla yola devam edileceği yönündeki açıklamaları yoğun şekilde eleşitirilirken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da tehlikenin devam ettiği süreçte okulların yeniden açılmasıyla ilgili “Pek çok senaryoya karşı formülüz var” dedi.
Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Ankaragücü ve Erzurumspor’da çok sayıda yönetici ve futbolcunun testlerinin pozitif çıktığı günlerde TFF ‘ilk düdük 12 Haziran’da çalacak’ kararında ısrar ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Sorumluluk sizde” dediği TFF Başkanı Özdemir, katıldığı bir programda ‘salgın döneminde futbolu’ anlattı. Bilim insanları, yeşil sahadaki riske dikkat çekerken Özdemir “Hastalanan futbolcuyu ayıklayıp yolumuza devam edeceğiz. Ligler şimdilik 12 Haziran’da başlayacak. Alternatiflere göre temmuz ortasında bile başlayabiliriz. Bir yöneticimizin, bir futbolcumuzun sağlığı futboldan daha önemli ve biz de her zaman bunu ön planda tutuyoruz. Süper Lig’de bugün iki takımımız aynı puanda. Arkasındaki iki takım da az puan farkıyla üçüncü ve dördüncü. Hemen arkalarında ilk dörde girecek iki üç takım daha var. Bizim ligde iptal kararı vermek kolay değil” dedi. Liglerin başlamama ihtimalini düşünmek dahi istemediklerini söyleyen Özdemir, Fransa, Belçika ve Hollanda liglerinde alınan kararların hatırlatılması üzerine dün başlayan Almanya liginin kendileri için önemli bir ölçü olduğunu belirterek “Bütün takımları lig başlamadan 15 gün önce karantinaya aldılar. Bundesliga takımlarından birinin teknik direktörü, diş macunu almak için karantinada oldukları otelden yandaki markete gidiyor. Bu hafta oynanacak maçta takımın başında sahaya çıkamayacak. Bunları inceliyoruz. Biz de bazı önemli kararlar vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Avrupa’da ‘futbolun patronu’ olan UEFA Başkanı Alexander Ceferin de Özdemir’le aynı görüşte. Ceferin “Maçları seyircisiz oynayıp, sezonu tamamlayacağız. Avrupa kupalarını iptal etme gibi bir düşüncemiz şimdilik yok. Ulusal liglerin durumu ayrı. Onlar devam edip etmeyeceklerine kendileri karar verecek. Ancak daha önce de belirttiğim gibi yüzde 80’inin sezonu tamamlayacağına inanıyorum” dedi. Ceferin de ligler oynanırken bir futbolcunun hastalığı kapması halinde maçların devam etmesi gerektiğini savundu. Ceferin’in “Sezonu bitirmeyecek olan liglerdeki takımlar Avrupa kupalarında ön eleme oynayacak” sözleri ise UEFA tarafından düzeltildi, bunun gündemde olmadığı belirtildi.
ÖNCE 8 VE 12. SINIFLAR
Futboldaki karara itirazlar sürerken MEB’in de okulları haziran ayında açmayı planladığı kaydedildi. Bakan Selçuk, Bilim Kurulu uygun görürse okulları 1 Haziran’dan itibaren açacakları mesajını vermişti. Okulların açılması için konuşulan tarih ve uygulanacak senaryolar da gündeme gelmeye başladı. İlk etapta LGS ve YKS’ye girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin okullara çağrılacağı kaydedildi. Bu dönemde okulda devam zorunluluğunun olmayacağı ve ders saatlerinin birkaç saat ile sınırlandırılacağı ileri sürüldü. Okulların açılmasıyla 18 milyon öğrenci ile bir milyon öğretmenin evlerinden dışarı çıkacağı süreçle ilgili Selçuk, yakın zamanda şu değerlendirmeleri yapmıştı: “Tarihi ve uygulama şeklini bize bilimsel veriler söyleyecek. Doktorlar ‘Virüsün bulaşma tehlikesi azaldı’ dediğinde okulları açacağız. Pek çok formüle karşı senaryomuz var.”
‘BİZE BUNU YAŞATMAYIN ACELESİ NE, LİGİ BİTİRİN’
Teknik direktörler, temaslı oyundaki riske dikkat çekip TFF’nin 12 Haziran kararına karşı olduklarını söyledi:
Fatih Terim (Galatasaray): Karar vermek, sorumluluk almak hiç kolay değil.
Hüseyin Çimşir (Trabzonspor): Ben liglerin oynanmasından ve sezonun tamamlanmasından yanayım.
Rıza Çalımbay (Sivassspor): Bize bunu yaşatmayın, risk varsa lig bitsin. Erzurum’u gördük aileleri ağlıyor. Acelesi ne, futbol her zaman oynanır. Eylül ayında alırsın paranı, parayı bulabilirsin ama bazı şeyleri bulman mümkün değil.
Prosinecki (Kayserispor): Futbolcular korkuyor, ben de 1.5 aydan beri tesiste yaşıyorum.
Ünal Karaman (Rizespor): Hiçbir şey yokmuş gibi oyuncuyu tekrar müsabaka ortamına çekmeyi doğru bulmuyorum.
Mustafa Reşit Akçay (Ankaragücü): Bu psikolojideki oyuncu yarın temaslı oyunu nasıl oynayacak. Kararı insan kaynaklı değerlendirirsek oynanmaz. Ekonomi açısından bakarsak oynanır. Kimse sorumluluğu üstüne almıyor.
Yılmaz Vural (Akhisar): 11 takım oynansın 7 takım oynanmasın demiş. Bunları duygusal tepkiler olarak görüyorum.
Bülent Korkmaz (Konyaspor): Bundan sonra gelişecek tüm olumsuzluklarda federasyon başkanı ve yöneticileri sorumludur.
ALT LİGLERDE RİSK DAHA BÜYÜK
TFF’nin 12 Haziran kararı, sadece Süper Lig’i değil diğer ligleri de kapsıyor. UEFA ve TFF Sağlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mete Düren’in “Şu anda pozitif vakaları yakalamış olmak test yapmanın bir neticesi. Pozitif vakaları yakalamak genel test aşaması içerisinde değerlendirilir ama futbol başladıktan sonra pozitif çıkması tabii tehlikeli olabilecek bir işlem” sözleri, test yapılmayan amatör kulüplerdeki riski ortaya koyuyor. Maddi gelir kaybı da yaşayan bu ekiplerin ayrıca bir yayın geliri de yok.