Kasım 2019 – Nisan 2021 Çalışmalarını Kapsayan 1. Dönem Faaliyet Raporu Tamamlandı!
Özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesini ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak amacıyla 26 Haziran 2019’da kurulan Tiyatro Kooperatifi, ikinci yaşını kutluyor! Özellikle pandemi dönemindeki çalışmalarıyla dikkatleri çeken kooperatif, kuruluşunun ikinci yılı dolayısıyla Kasım 2019 – Nisan 2021 arasındaki çalışmalarını kapsayan 1. Dönem Faaliyet Raporu’nu da yayınladı.
Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21.yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis etmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Tiyatro Kooperatifi, ikinci yaşını kutluyor. Mayıs 2018’de 13 özel tiyatronun girişimiyle çalışmalarına başlayan ve 26 Haziran 2019 tarihinde 32 kurucu ortağıyla resmi kuruluşunu gerçekleştiren kooperatif, yola 64 özel tiyatronun dahil olduğu büyük ve güçlü bir yapı olarak devam ediyor.
Resmi kuruluşunun ardından kısa vadede ortakları için ekonomik fayda yaratacak projeler geliştirmeyi, uzun vadede ise mevzuat değişikliğini hedefleyen Tiyatro Kooperatifi, Mart 2020’de tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sebebiyle stratejik planlarını güncelledi. Kooperatif, özel tiyatrolar için son derece zorlu geçen bu dönemde özel tiyatroların ekonomik, sosyal ve hukuki olarak güçlenmelerini sağlamak için çalışmalara odaklandı.
Tiyatro Kooperatifi’nin tüm çalışmalarını kapsayan 1. Dönem Faaliyet Raporu’nda Kasım 2019 – Mart 2020 dönemini anlatan bölüm; yerel yönetimler ve paydaşlarla ilişkiler, kooperatif tarafından düzenlenen ve kooperatifin katıldığı etkinlikler ile fon başvuruları hakkında bilgi veriyor. Raporun pandemi dönemini kapsayan Mart 2020 –Nisan 2021 bölümünde ise; kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeler, acil çözüm çağrısı, kurumsal haberler, kooperatifin çalışma grupları ve projeleri, yerel yönetimlerle ilişkiler, kültür sanat alanıyla ilişkiler, ortaklara yapılan bilgilendirmeler, uluslararası ilişkiler ve Tiyatro Kooperatifi’nin katıldığı etkinlikler ve yayınlar yer alıyor.
TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA
Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan bir sosyal kooperatiftir. Tiyatro Kooperatifi, Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21. yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis etmeyi hedeflemekte ve ekonomik fayda üretme potansiyeline sahiptir. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin diğer yönetim kurulu üyeleri ise Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.
Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, Ekip Kafile, Ekip Tiyatrosu, Entropi Sahne, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, Mesele Kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea, Primat Atölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Sahne, TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro Hemhal, TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, TiyatroTiyatral, Tiyatro Yeniden, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yan Etki, Yapıcı Tiyatro ve Yolcu Tiyatro olmak üzere 64 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Tiyatro Kooperatifi, bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzuluyor ve Türkiye’deki tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.