Türkiye’nin satın alma gücü AB ortalamasının altında

TÜİK, “Satınalma Gücü Paritesi” (SGP) verilerini açıkladı. Verilere göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri 73. 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu. Sonuç olarak Türkiye, AB ortalamasının yüzde 27 altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Satınalma Gücü Paritesi” (SGP) verileri, Türkiye’nin satın alma gücünde Avrupa Birliği (AB) ortalamasının gerisinde kaldığını gösteriyor. Verilere göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri 73 oldu. 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu ve ülke AB ortalamasının yüzde 27 altında kaldı.

AVRUPA’YA KIYASLA DAHA AZ MAL VE HİZMET SATIN ALABİLİYORUZ
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP’ye göre, 2023 yılı geçici sonuçlarına göre 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu. Bu durum, Türkiye’nin AB’ye kıyasla %27 daha az mal ve hizmet satın alabileceği anlamına geliyor.

LÜMSEMBURG İLK SIRADA
Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 239 ile Lüksemburg olurken en düşük ülkeler ise 35 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 139 üzerinde, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ise yüzde 65 altında değere sahip oldu.

BİREYSEL TÜKETİMDE ORTALAMANIN ALTINDAYIZ
Kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri, tüketicilerin göreli refah düzeylerini karşılaştırmak için kullanılıyor. Bu endekste de Türkiye, AB ortalamasının altında kalıyor. 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu değer 86. Bu da Türk vatandaşlarının AB sakinlerine kıyasla %14 daha az mal ve hizmet tükettiği anlamına geliyor.

BAZI ÜRÜNLER DAHA UCUZ, BAZILARI DAHA PAHALI
Fiyat düzeyi endeksi ise AB’ye göre daha düşük. Bu, Türkiye’de aynı mal ve hizmetlerin AB’ye kıyasla daha ucuz olduğu anlamına geliyor.

Ancak giyim endeksinde Türkiye en düşük ülke konumunda. Bu da giyim ürünlerinin Türkiye’de AB’ye kıyasla daha pahalı olduğunu gösteriyor. Lokanta ve oteller grubunda da Türkiye endeks değeri düşük. Bu da lokanta ve otel hizmetlerinin Türkiye’de AB’ye kıyasla daha ucuz olduğunu gösteriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.