IŞILDAYANLAR Konferansı’nda sahneye çıkan kadınların ilham verici konuşmacıları, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından kadının varlığı ve görünürlüğünün artması için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini bir kez daha hatırlatırken, daha iyi bir gelecek için umut verdi.
Dünyada ve Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların potansiyelinin gerçek manasıyla kullanılmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu tablo, kadının ekonomik ve sosyal hayatta varlık göstermesini engellediği gibi; sürdürülebilir ekonomiden, ilerlemeden ve refahtan bahsetmeyi de zorlaştırıyor. Oysa ışık saçarak hayatı hem kendi hem çevresindekiler için daha anlamlı kılan, daima daha fazlası için çalışan, ilham ve umut veren güçlü kadınlar, herkes için daha güzel bir gelecek adına umut veriyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden bakışla sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma için kadının durumu ve gücünü ortaya koymayı amaçlayan IŞILDAYANLAR Konferansı’nda; bugüne kadar yaptıkları, bakış açısı veya sadece varlığıyla çevresini aydınlatan, ismini bildiğimiz veya bilmediğimiz yıldız kadınların hikayesi başroldeydi.
Kadın girişimci sayısı artıyor
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sürdürülebilir Sosyal ve Ekonomik Kalkınma için Kadının Durumu ve Gücü…” başlıklı oturumda konuşan KAGİDER Başkanı Emine Erdem, girişimcilik dünyasının ‘erkeklerin oyun alanı’ olarak görüldüğüne dikkat çekerek, “KAGİDER olarak 20 yıldır kadının girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak ve toplumsal algıların değişmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu süreçte kadın girişimci oranının yüzde 4’ten yüzde 14 çıkması, umutlu olmamıza yol açan bir ivme. Ancak ülkemizdeki 1,3 milyon işveren arasında sadece 190 bininin kadın olması daha gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor” dedi.
Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu: “Özel sektör ve sivil toplum, kamu otoritesini harekete geçirmeli”
UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komite Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu da Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği açısından ‘durağan’ bir pozisyonda yer aldığını belirterek, bu konuda bir dönüşüm sağlamak için iş ve aile dengesini destekleyici önlemler alınması, girişimci olması için kadınlara donanımsal açıdan güçlenmesini sağlayacak destekler verilmesi, toplum bilincini geliştirmek için çok küçük yaşlardan itibaren eğitim programlarına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin eklenmesi gerektiğini söyledi. Zeynep Karahan Uslu, “En önemlisi de kamu otoritesinin devrimci bir bakışla harekete geçmesi için özel sektör ve sivil toplumun birlikte lobi yapması gerekiyor” dedi.
Kadınlara fırsat verildiğinde başarılı oluyorlar
Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir de tüm dünyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği açısından dönüşüm başladığını söyleyerek, “Buna karşın hala dünyada 1 milyar kadının bir kimlik kartı bile yok! Yüksek öğrenime katılma oranı erkeklerle eşit olmasına rağmen, STEM’de kadının varlığı çok düşük seviyede. Mastercard olarak, 2025’e kadar dünyada 25 milyon kadının finansal sistemlere erişmesini sağlamayı hedefliyoruz. Şu bir gerçek ki, kadınlara fırsat verildiği takdirde bunu kullanıyor ve başarılı da oluyorlar” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi – UN WOMEN Program Yöneticisi Duygu Arığ da “Kadınlar daha fazla çalışıyor, daha az kazanıyor ve daha az seçeneğe sahip oluyorlar. Elimizdeki kaynağın yüzde 50’sini kullanamıyoruz. Kadınların potansiyelinin fark edilmesini sağlamalıyız” dedi.
Demokrasi mutfaktan başlar!
Sözlerine “Demokrasi mutfaktan başlar” diye başlayan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır da şunları söyledi: “Bu ülkenin daha iyi bir yere gelmesini istiyorsak kadınları hayata dahil etmeliyiz. Hayatı değiştirmek için kadının zihnine, sezgilerine, yüreğine ve merhametine ihtiyacımız var. Yoksulluğu çözmek için kadın istihdamını artırmalıyız.” Ağırdır, salondaki kadınlara “Gücünüzün farkına varın” diye seslendi.
She’s Mercedes platformu hayallerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara ilham veriyor
Konferansın ‘İlham Veren Kadınlar’ başlığını taşıyan ikinci oturumunda sahneye çıkan Mercedes-Benz Otomotiv Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Emre Kurt, kadınların birbirlerinden ilham alarak güçlenmelerini amaçlayan She’s Mercedes platformunun, karanlıkta kalan kadınlar için bir fener, sesini duyurmakta zorlananlar için bir mikrofon olma misyonu taşıdığını söyledi. Binlerce yıllık sembollerden esinlenerek mücevher tasarlayan BEE GODDESS’in kurucusu ve kreatif direktörü Ece Şirin de kadına dair değerleri keşfedip Türkiye ve dünyaya yaymak için yola çıktıklarını belirterek, “Mücadeleye değil, dişil enerjiye inanıyoruz” dedi. Dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasında yer alan ilk Türk öğretmen olan Nurten Akkuş, “Merkeze aldığımız her bir çocuk geleceğimiz olarak karşımıza çıkıyor. Bir çocuk değişir, dünya değişir. Onu da değiştirecek olan öğretmendir” diyerek, ilham vermenin önemine dikkat çekti. Mercedes-Benz Otomotiv – İcra Kurulu Üyesi ve Küresel IT Çözümleri Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz, genç kadınların teknoloji ve mühendislik alanlarını seçmediklerini vurguladı ve “Bilgi çağındayız. Lütfen bu alanları daha çok tercih edin. Sizi desteklemek için buradayız” dedi.
Zehra Güneş’ten gözyaşları eşliğinde ilham veren bir konuşma
Oturumun dikkat çeken konuşmacılarından biri de ‘Filenin Sultanları’ Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı ve Vakıfbank Spor Kulübü’nün ışıldayan yıldızlarından biri, ayrıca She’s Mercedes marka elçisi Zehra Güneş oldu. Vakıfbank ile Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu kazanmasının ardından, ayağının tozuyla IŞILDAYANLAR sahnesine çıkan Güneş, “Başarının tadına vardıkça devamı geliyor. Çocukken astronot olup yıldızlara dokunmak isterdim. Şimdiyse kendi yolunda ilerlemek isteyen herkese ilham vermek istiyorum. Her hareketimin örnek olmak açısından ne kadar önemli olduğuna inanarak adım atıyorum” dedi. Konuşması sırasında duygulu anlar yaşayan ve gözyaşlarını tutamayan Zehra Güneş için sahnede sürpriz bir de pasta kesildi.
Shell’in pompacı kadınları ‘Mesleğin kadını erkeği olmaz’ dedi
‘Kadını Işıldatan Markaların Enerjisi’ başlığını taşıyan oturumun ilk konukları ise Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci ile Shell İstasyon Müdür Yardımcısı Sabriye Argun ve Shell İstasyonu Vardiya Şefi Beyza Ayan oldu. “Eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık DNA’mızda yer alıyor” diyen Meltem Okyar Perdeci, ‘Mesleğin kadını erkeği olmaz’ anlayışıyla erkek egemen bir alan olan akaryakıt sektöründe başlattıkları Shell’de Kadın Enerjisi ile 5 yılda 5.000’in üzerinde kadına ulaşmayı hedeflediklerini, projenin dördüncü yılında hedefin ötesine geçtiklerini söyledi. Akaryakıt istasyonunda çalışan Sabriye Argun ve Beyza Ayan da kendilerini pompa başında gören Shell misafirlerinin önce şaşırdığını, daha sonra ise kendilerini teşvik edici yaklaşımlarda bulunduklarını dile getirdi.
Hepsiburada’dan 29.000 kadına eğitim ve mentorlük desteği
Daha sonra sahneye gelen Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programıyla 4 yılda Hepsiburada ekosistemindeki kadın girişimci oranını yüzde 6’dan yüzde 22’ye çıkardıklarını belirterek, bugüne kadar 29.000 kadına eğitim, mentorluk gibi konularda destekler verdiklerini kaydetti. Hepsiburada platformunda mağaza açan Aicha Lavanta Kurucusu Ayça Özer de “İlk günden itibaren danışmak istediğim her konu için, Hepsiburada yetkilileri sadece bir telefon uzağımdaydı” dedi. Yüzde 90 kadın elinden çıkan bir marka yarattığını belirten Özer, Kırklareli’nde 55 dönümlük bir arazide lavanta tarımı yaptığını, tarlaları ziyaret edenlerden sağlanan geliri Türk Eğitim Vakfı’nın Kendine Yeten, Geleceğe Yetişen Kızlar Burs Fonu’na aktardıklarını söyledi.
Arzum’dan satrançla büyüyen çocuklara destek
Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da ‘Okkalı Sohbetler’ oturumuna konuk oldu. Yıldız, “14 yıldır ara vermeden Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası sponsorluğuna devam ederek ‘Hamle sırası kadınlarda, Arzum yanlarında’ diyoruz. Her alanda olduğu gibi bu alanda da kadınların zekâsına ve çevikliğine güveniyor, her yıl artan kadın sporcu sayısını yakından takip ediyoruz” dedi. Satranç sporunun çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çeken Federasyon Başkanı Tulay da 1999 yılında Tarsus’ta Türkiye’nin ilk satranç eğitim kulübünü kurarak bu alanda örnek olduğunu, o günden bu yana faaliyete geçen 400’ün üzerinde eğitim kulübünün 200’den fazlasının kadınlar tarafından kurulduğunu kaydetti.
Dünyasına İyi Bakanlardan mesaj var…
Dünyasına iyi bakanların buluşma platformu Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) öncülüğünde gerçekleşen ‘Dünyasına İyi Bakan Kadınlar’ oturumunun konukları ise Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler, Nevruz Köyü Kadın Girişimi mentörü Ayşe Pirhasoğlu Akbaş, BM FAO Gönüllüsü, Aktivist, Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ile Sanatçı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fırat Neziroğlu oldu. Kale Grubu olarak eleştiren değil sahada mücadele eden olmak gerektiğine inandıklarını belirten Zeynep Özler, ‘Evin senin dünyan, dünya senin evin’ bilinciyle İyi Bak Dünyana hareketini başlattıklarını ve herkesi bir amaç uğruna etki yaratmak için harekete çağırdıklarını söyledi. Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un doğduğu, Çanakkeli’nin Nevruz Köyündeki kadınlara mentörlük desteği veren Ayşe Pirhasoğlu Akbaş da “Bu kadınların ışıltıları sahicilikten geliyor” dedi. Dilara Koçak ise herkesin kendine ‘Dünyaya iyi bakıyor muyum?’ diye sorması gerektiğine dikkat çekti. Fırat Neziroğlu da Nevruz Köyü kadınlarının birbirinden güzel, yetenekli, her şeye gücü yeten, yoktan var eden Anadolu kadınları olduğunu belirterek, “Nevruz Köyü Anadolu’nun yeni dokuma merkezi olmaya aday” dedi.
İKSV’den genç kadın sanatçılara fon desteği
IŞILDAYANLAR Konferansının öğleden sonraki bölümü, İKSV Müzik Direktörü Efruz Çakırkaya’nın sohbetiyle başladı. Çakırkaya, TSKB ile hayata geçirdikleri Yarının Kadın Yıldızları projesiyle 2018’den bu yana 53 genç kadın sanatçının Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’ndan yararlandığını, bu yıl da 16 kadın sanatçıya daha destek vereceklerini söyledi. Sohbetin ardından müzik eğitimine 13 yaşında başlayan, günümüze kadar pek çok seçkin orkestrada çalma fırsatı bulan kontrbas sanatçısı Gökçe Küçükarslan, konuklara mini bir müzik dinletisi sundu.
Hazal Kaya: “Gücün ne kadar önemli olduğunu biliyor ve paylaşmak istiyorum”
‘Işıldayanlar ve Işıldatanlar Bir Arada’ başlıklı oturum için, L’OREAL Türkiye Luxe Division Genel Müdürü Ufuk Batur’un yönetiminde, Lancome Marka Müdürü Başak Acar ve Lancome Marka Elçisi, Oyuncu Hazal Kaya sahneye geldi. Başak Acar, Lancome’un felsefesi mutluluk üzerine yazılan bir marka olduğunu belirterek, “Kadınların ve genç kızların önünde idol eksikliği olduğunu gördük ve bu anlamda sorumluluk almak istedik” dedi. Hazal Kaya da “Herkesin olduğu gibi benim de güç aldığım birileri var. Onlardan aldığım gücü yansıtıyorum. Gücün ne kadar önemli olduğunu biliyor ve paylaşmak istiyorum” dedi.
Gençler ve duayenler aynı sahnede
‘Takım Arkadaşımla Birlikte Işıldıyoruz’ başlıklı oturum için sahneye gelen Mehry Mu Kurucusu Güneş Mutlu Mavituncalılar, markasını yaratma sürecini anlatırken “Hayal ettiğim bir fikrim vardı ve hayalimin peşinden koştum” dedi. ORKA HOLDING Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Türk markalarının dünyada var olma mücadelesi verdiklerine dikkat çekerek, “Işıldayabilmek için markalara, tasarımcılara sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.
13 yaşındaki karting sporcusu Zeynep Büyükçınar ile sahneye gelen Türkiye Ralli Şampiyonu Ali Ersin de “Motor sporlarında kadın sporcu sayısı artıyor. Formula 1’de de çok yakında bir yakın olacak. Keşke bu, bir Türk kadını olsa…” dedi. İki konuk da Türkiye’de motor sporlarının gelişmesi için daha çok sponsor ve seyirci desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Türkiye’de sivil toplum denince akla ilk gelen isimlerden biri, pek çok sivil toplum örgütünün kuruluşunda görev almış bir isim, SenDeGel Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil’in IŞILDAYANLAR sahnesindeki partneri, HeForShe Savunucusu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aktivisti Selin Özünaldım oldu. Betil, “Bugün gençler, benim ve yaşıtlarımın yapamayacağı birçok şeyi başarıyla yapıyorlar. Yeter ki kendilerine sorumluluk verilsin” dedi. Özünaldım da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için eğitim konusunun öncelikli olduğunu vurgulayarak, işe okul kitaplarından başlanması önerisini dile getirdi.
Wtech’ten 20 kadına robotik süreç otomasyonu eğitimi
Dell Technologies’in destekleriyle, 360+ Media Interactive Technologies Kurucu Ajans Başkanı ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney’in yönetiminde gerçekleşen ‘Teknoloji Işıltısı’ adlı oturum, TutumluDükkan Yönetim Kurulu Üyesi Füsun Çevikel Kuran, ESA Esports&Media’nın Kurucu Ortak ve CEO’su Lale Ergin ile Giyilebilir Teknolojiler ve Sürdürülebilir Tekstil Tasarımcıları Ezra ve Tuba Çetin kardeşleri bir araya getirdi. Zehra Öney, Wtech tarafından sağlanan eğitimlerin yüzde 75’lik diliminin kadınlara yönelik olduğunu belirtirken, önümüzdeki günlerde 20 kadına daha robotik süreç otomasyonu eğitimi aldıracaklarının müjdesini verdi.
Gülse Birsel: “Gölge etmeyin, yeter!”
Araştırmacı ve Sinir Bilimci Prof. Dr. Sinan Canan’ın ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek için Kadın Beyni Nasıl Işıldar?’ başlıklı konuşmasıyla devam eden konferansın kapanış konuşmasını ise senarist, oyuncu, gazeteci, yazar Gülse Birsel yaptı. Kadınların kariyerleri boyunca sıkça karşılaştıkları kalıp cümlelerden örnekler vererek başladığı konuşmasında Gülse Birsel, “Kadınların hayatta tek isteği, ihtiyacı olan aydınlık alanın kendilerine verilmesi. Erkeklere çağrım şu: Gölge etmeyin, yeter! Unutmamak lazım ki, ancak kadınlar ışıldarsa karanlıklar aydınlığa kavuşabilir” dedi.
Işıldayan Kadınlara Ödül
IŞILDAYANLAR Konferansında bugüne kadar başarılı çalışmalarıyla ışıldayan ve diğer tüm kadınlara da ilham veren bir yıldız kadına da ‘Yılın En Işıldayan Kadını’ ödülü takdim edildi. Ödüle, dünyada bile kadınların çok da varlık gösteremediği yazılım konusundaki çalışmalarıyla ışıldayan, Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u Insider’ın CEO’su Hande Çilingir değer bulundu.
Geleceğimizi ışıldatan genç kızlarımızın enerjisini yansıtan filmlerin gösterildiği IŞILDAYANLAR Konferansı, We are the walkers’ın destekleriyle gerçekleşen happy hour ile sona ererken; tarihçi, seyahat yazarı, profesyonel rehber Saffet Emre Tonguç ile bilim, sanat ve tarih yazarı Serda Büyükkoyuncu, 25 Mayıs’ta okurlarla buluşacak yeni kitaplarını IŞILDAYANLAR Konferansı katılımcıları için imzaladı. Kitap gelirinin bir kısmının SosyalBen Vakfı’na bağışlanacağı açıklandı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı