Astrobiology dergisinde yayımlanan yeni çalışmaya göre Venüs atmosferindeki karanlık kısımların oluşmasına ışık emici bakteriler neden oluyor olabilir.
Güneş Sistemi ve dışında yıllar süren yaşam arayışına rağmen uluslararası bir bilim takımı Dünya’mıza çok yakın bir yerde yaşam olabileceğini öne sürüyor: Venüs’te!
Venüs’ün yüzeyinin çok sıcak olması ve yaşam için uygun olmamasına rağmen bilim insanları uzun süredir gezegenin atmosferindeki bulutlarda mikropların yaşayabileceğini düşünüyordu. Şimdi ‘Astrobiology’ dergisinde yayımlanan yeni çalışmaya göre Venüs atmosferindeki karanlık kısımların oluşmasına ışık emici bakteriler neden oluyor olabilir. Araştırmacılar Venüs gökyüzünü taramak için yüzen bir uçak göndermek istiyor.
Venüs kütle, boyut ve kompoziyon bakımından benzerlikleri nedeniyle Dünya’nın ikiz kardeşi olarak adlandırılıyor. Venüs atmosferi yüzde 96,5 oranında karbondioksit ve yüzde 3,5 oranında nitrojen içeriyor. Bu gazların ise sıcaklığın 462 dereceye çıkartırken basıncın da Dünya okyanuslarının kilometrelerce derinlerindeki basınç kadar olmasına neden oluyor.
Ancak çalışmayı yöneten Sanjay Limaye basın açıklamasında Venüs yüzeyinde 2 milyar yıl boyunca sıvı su ile yaşanılabilir bir iklim olduğunu öne süren modellere dikkat çekiyor. Bu süre ise Mars’ta gerçekleşmiş olduğuna inanıldığından daha üzün bir süre.
1960 ve 1970 yıllarında Venüs’ü inceleyen Amerikan ve Sovyet uzay sondaları, Venüs atmosferinin alt ile orta kısımdaki sıcaklık ve basınç koşullarının yaşamı engellemeyeceğini ortaya çıkarmıştı. Bu konuda 1967 yılında Carl Sagan ve Harold Morowitz tarafından yayınlanan makaledeki şu cümle ise olayı özetler nitelikte: “Venüs’ün yüzey koşulları yaşam hipotezini imkansız kılarken, Venüs bulutları tamamen farklı bir hikayedir.”