Yapay Zeka, Elektronik Güvenlik Çözümleri Sektörünün Misyonunu Değiştiriyor

Fiziksel ve sanal dünyanın giderek iç içe geçmeye başladığı günümüzde, elektronik güvenlik çözümleri sektörünün geleceğini, yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi teknolojik gelişmeler şekillendiriyor. Ağa bağlı teknoloji ve verilerin akıllı kullanımı sektörün misyonunu değiştirirken, kullanıcıların hayatını kolaylaştıran çözümler öne çıkıyor.

Hızlı bir değişim içine giren elektronik güvenlik çözümleri pazarı, yenilikçi teknolojilerin geliştirildiği sektörlerin başında geliyor. Yapay zekâ, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi teknolojik gelişmeler, sektörün geleceğini şekillendiriyor. Özellikle ağa bağlı teknoloji ve verilerin akıllı kullanımıyla sektörün misyonu da değişiyor, ‘veriden verim üretme’ imkanı sayesinde kullanıcıların hayatını kolaylaştıran çözümler ön plana çıkıyor.

Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, yapay zekanın elektronik güvenlik çözümleri sektörü için bir kilometre taşı olduğunu belirterek, 2022 yılı ve sonrasında, akıllı teknolojilerin daha fazla gündemde olacağını söyledi.

YAPAY ZEKÂ

Elektronik güvenlik çözümleri sektöründeki değişimin en önemli belirleyicilerinden biri, yapay zekâ (AI) destekli teknolojiler. Proaktif izleme, video analitiği, yanlış alarm filtreleme, operatör verimliliğini artırma, anormallikleri algılama ve daha fazlasını içeren bir dizi kullanım senaryosuna sahip olan yapay zekâ, son dönemde, istenmeyen bir durumun gerçekleşmesinin önüne geçen bir araç haline geldi. Bu durum sektörün bir anlamda misyonunu da değiştirirken, yapay zeka her geçen gün farklı senaryolarda uygulama alanı buluyor.

VİDEO ANALİZİ

Yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerinin en çok kullanıldığı elektronik güvenlik ürünleri, güvenlik kameraları. Birkaç yıl öncesine kadar sadece özel segment kameralarda mevcut olan video analiz özelliği, günümüzde neredeyse her seviye kamerada görülmeye başlandı. Geniş ve büyük alanlar bir yana standart kameralarla izlediğiniz çok geniş olmayan bir alanda bile sürekli izleme yapmak ve istenmeyen durumlara anında müdahale etmek bazen çok mümkün olamıyor. Böyle bir sistemde herhangi bir tehdit, gerçekleşme öncesi veya esnasında değil, gerçekleştikten sonra görülebiliyor. Oysa analiz özellikli kamera çözümleri sayesinde, daha önce oluşturduğunuz senaryolar üzerinden potansiyel bir olayı fark etmek ve takibe almak çok kolaylaşıyor.

Türkiye’de ilk kez Sensormatic tarafından pazara sunulan yapay zeka tabanlı video analiz platformu, herhangi bir CCTV veya mobil cihaz kamerasını akıllı bir sensöre dönüştürüyor. Güvenlik ya da operasyonları iyileştirmek için ihtiyaç duyulan onlarca soruya gerçek zamanlı çıktı üreterek, her sektör ve ortam için geniş çaplı bir çözüm sunuyor. Yapay zeka destekli sistemin getirdiği entegrasyon yeteneği sayesinde, kayıtlı ya da canlı görüntü üzerinden ilgili kişi ya da nesneye ait belirli özellikler üzerinden tarama yapılabiliyor. Bu teknolojiyle AVM, okul, havalimanı, otel ve hastane gibi insan trafiğinin yoğun olduğu toplu kullanım alanlarında kaydedilen görüntüler anlamlı hale geliyor. Yapay zekâ destekli, akıllı, analiz yeteneğine sahip kameralar, farklı güvenlik sistemleriyle entegre edilerek daha değişik faydalar da sunabiliyor. Örneğin; radarlarla entegre edilen video analiz sistemleri geniş endüstriyel alanlarda çevre koruma sağlarken, geçiş kontrol sistemine entegre edilerek giriş-çıkışlardaki hareketlilik ya da istenmeyen durumlarda oluşan hareketlilik anında gözleniyor. Mevcut yapay zekâ destekli sistem ile yüz tanımayla entegre olan sistemler de oluşturuluyor. Bu şekilde şüpheli kişilerin alanlardaki duruşları, görünüşleri hatta yaşları değişiklik gösterse bile takibi sağlanıyor.

BULUT

Bulut tabanlı çözümler de sektörde büyüyen bir trend. Küçük işletmelerden kurumsal seviyelere kadar, ivmenin giderek daha fazla işletmeyi, bulut tabanlı güvenlik çözümleri ve hizmetlerinden yararlanmaya ittiği görülüyor. Tüm işletmeler, yönetilecek mümkün olduğunca az varlık ve mümkün olduğunca basit bir kurulum ile kolay kullanılan platformlar veya hizmetler istiyor. Bulut tabanlı çözümler bu ihtiyacı karşılıyor. Kullanıcılar, varlıklarının ve işletmelerinin durumunu gerçek zamanlı olarak kolayca kontrol edebiliyor. Yalnızca bir mobil uygulama kullanarak acil durum müdahalelerini gerçekleştirebiliyor. Güvenlik işletmesi operatörleri için bulut, müşterilerinin cihazları yapılandırmasına, hataları düzeltmesine, güvenlik sistemlerini sürdürmesine ve yükseltmesine ve daha iyi katma değerli hizmetler sağlamasına uzaktan yardımcı olmalarını sağlıyor. Dolayısıyla 2022 ve devamında güvenlik sektöründe etkili olacak trendler arasında bulut hizmetlerin öne çıkacağı anlaşılıyor.

NESNELERİN YAPAY ZEKÂSI (AIOT)

Güvenlik sektörü, ağa daha fazla güvenlik kamerası ve diğer güvenlik cihazlarının bağlanmasıyla görsel yeteneklerini zenginleştirerek Nesnelerin İnterneti (IoT) dünyasının önemli bir parçası haline geliyor. Yapay zeka (AI) ve IoT, güvenlik sektörünü daha yüksek bir alana taşıyor, işletmelerin iş akışlarını ve prosedürlerini otomatikleştiriyor. AIoT, güvenlik cihazları ve sistemleri için hızla genişleyen uygulamalarla sektöre daha fazla olanak getiriyor. Bu arada, güvenlik cihaz ve sistemlerine daha güçlü hale getirmek için radar, Lidar, sıcaklık ölçümü, nem algılama ve gaz sızıntısı algılama gibi daha fazla algılama yeteneği ekleniyor. Bu yeni cihazlar, sürekli gelişen bir dünya için hem güvenlik işlevlerini hem de diğer akıllı işlevleri kapsayan çok sayıda görevi üstleniyor.

SİBER GÜVENLİK

Siber güvenlik bu yıl da gündemin ön sıralarında olmaya devam edecek. Ağlara giderek daha fazla cihazın bağlanması, fiziksel güvenlik altyapısını korumak açısından büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor. Güvenli ve yetkili erişim sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulama gibi gelişmiş siber güvenlik önlemleri almak kritik öneme sahip. Siber güvenlikte tehditler arttıkça güvenlik entegratörleriyle müşterilerin BT departmanlarının çok yakın çalışmasının zorunlu olduğu bir döneme girdik. Sistemler üzerindeki güvenlik teknolojileri ve standartlarının sürekli olarak yenilenip, en üst düzeyde tutulması artık bir zorunluluk haline geldi. Ayrıca bu tip sistemlerin yönetimi sırasında da ilgili güvenlik kurallarının en üst düzeyde uygulanabiliyor olması gerekiyor. Fiziksel güvenlik ve tesis yöneticilerinin ve entegratörlerinin, BT ve siber profesyonellerle aynı dili konuşabilmeleri giderek çok daha önemli hale gelecek.

HİZMET OLARAK GÜVENLİK

Son dönemde en çok öne çıkan diğer bir konu da hizmet olarak güvenlik. Bu sayede işletmelerin, güvenlik teknolojilerinin yönetimi için herhangi bir insan kaynağına veya büyük ölçekli donanım yatırımları yapmalarına gerek kalmıyor. Hizmet olarak güvenlikle şirketlerin güvenlik teknolojilerine ilişkin uçtan uca tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ürün tedarikinden montaja, 7/24 izlemeden raporlamaya, alarm müdahalesinden servis ve bakım süreçlerine kadar tüm ihtiyaçları sağlanıyor. Böylece şirketler bu süreçlerin hiçbirini düşünmek zorunda kalmaksızın kendi işine odaklanabiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.