Üniversite adayları, 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS sınavı için son hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bu dönemin verimli şekilde geçirilmesi için kaygıdan uzak durulmasını belirten uzmanlar, sınav tarihine kadar bir çalışma planı çıkarılmasını, her gün mutlaka deneme sınavı çözülmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, “Yeni konu öğrenmek yerine tamamlamanız gereken konular varsa aralarından en iyi yapabileceklerinizi seçin ve bu konular üzerinden çalışmalarınız planlayın.” önerisinde bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, yaklaşan YKS 2022’ye ilişkin adaylara önerilerde bulundu.
Sonuçlar 20 Temmuz’da açıklanacak…
2022 YKS’nin 18-19 Haziran tarihlerinde 3 oturum olarak uygulanacağını belirten Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “18 Haziran Cumartesi günü adaylar Temel Yeterlilik Testine (TYT), 19 Haziran Pazar günü sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testine (YDT) girecekler. YKS sonuçları 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklanacak.” dedi.
Olumsuz düşüncelerden uzak durulmalı
Adaylara tavsiyelerde bulunan Tözeniş, “Sevgili adaylar hepiniz bu zamana kadar hayal ettiğiniz üniversitelere, mesleklere ulaşmak adına çok büyük emekler verdiniz. Sonuçlar açıklandığında da emeklerinizin karşılığı puanları ve başarı sıralarınızı alarak tercihlerinizi yapacaksınız.” dedi.
Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, olumsuz düşünce ve kaygılardan uzak durulmasını tavsiye ederek şunları söyledi:
- Eyvah! Zaman kalmadı!
– Her şeyden önce sağlığınıza çok dikkat edin.
– Sınav tarihine kadar bir çalışma planını çıkarın.
– Sınav bizim için bir son değil, başarılı da olabilirsiniz başarısız da olabilirsiniz. Sınav bizim kişiliğimizi değil, lise hayatımız boyunca öğrendiğimiz bilgileri ölçüyor. Bu nedenle ne kadar değerli olduğunuzu unutmayın ve hatta bunu arada kendinize hatırlatın.
– Uyku düzeninizi oluşturun. Her akşam aynı saatte yatmaya ve aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Ne kadar sağlıklı uyursanız gün içinde o kadar zinde olursunuz.
– Beslenmenize dikkat edin. Fazla yağlı besinlerden, abur-cuburdan şu dönemde biraz uzak durun.
– Gün içinde fiziksel egzersizler yapmak hem bedensel hem de ruhsal olarak size iyi gelecektir. Açık hava yürüyüşleri, bedeninizi çok zorlamadan yapılacak hafif egzersizlerle kendinizi daha iyi ve daha motive hissedebilirsiniz.
- Konular yetişmiyor
Sınava az bir süre kaldığı için yeni konu öğrenmek yerine tamamlamanız gereken konular varsa aralarından en iyi yapabileceklerinizi seçin ve bu konular üzerinden çalışmalarınız planlayın.
- Denemelerde hala istediğim puanı alamıyorum
-Her gün mutlaka deneme sınavı çözün. YKS formatında çözeceğiniz bu deneme sınavlarında zamanı iyi kullanın.
-Deneme sınavı sonrasında mutlaka doğru ve yanlışlarınızı kontrol edin. Yanlış soruların üzerinden gitmeye özen gösterin. Yaptığınız yanlış dikkatsizlikten kaynaklanıyorsa o konuyla ilgili soru çözümleri yapın, yanlışınız konu eksikliğinden kaynaklanıyorsa o konuyla ilgili bilgi eksikliğinizi tamamlayın. Böylece çözdüğünüz test veya denemeleri daha verimli hale getirmiş olursunuz.
- Bir an önce sınavın bitmesini istiyorum
Son haftalarda çok doğal olarak daha fazla sıkılmaya başladınız, böyle durumlarda kapalı ortamlardan çıkarak imkânınız varsa açık hava yürüyüşleri yapın, arkadaşlarınızla keyifli zaman geçirin. Bir süreliğine ders çalışmaya ara verirsek hiçbir şey kaybetmeyiz aksine daha iyi bir motivasyon ile tekrar çalışmaya başlarız.
- Sınav giriş yerleri de açıklandı, bu okul nerede acaba?
Sınav giriş belgeleri ÖSYM tarafından yayınlandı. Sınava gireceğiniz yeri mutlaka öncesinde gidip görün.
Bir gün önceyi dinlenerek geçirin!
Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, adaylara sınavdan bir gün öncesini bol bol dinlenerek ve sevdikleri şeyleri yaparak geçirmelerini tavsiye ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Sınavla ilgili olumsuz konuşmalardan ve olumsuz duygulardan kendinizi uzak tutmaya çalışın. Sınav sabahı kaygılanmamak için sınav belgelerinizi, ertesi gün giyeceğiniz rahat kıyafetlerinizi akşamdan hazırlayın. Sınav günü her zamanki gibi bir kahvaltı yapın. Sınav esnasında heyecanlandığınız ve kaygınızın yükseldiği anlarda birkaç saniyeliğine soruları bırakın ve derin nefesler alın, sonrasında daha iyi bir başlangıç yapacaksınız. Sizin tercihleriniz sizin hayatınızı şekillendirecektir ve sınav da hedefe ulaşmak için bir süreçtir.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı